Дворецът Бейлербей

Османската империя издига само един дворец в азиатската част на Истанбул, двореца Бейлербей, намиращ се в квартал Юскудар.

Историята на двореца Бейлербей датира от първите десетилетия на 19 век, когато султан Махмуд II издава заповед за построяването на този първоначално дървен дворец. За съжаление, по-ранният дворец е унищожен от пожар и султан Абдулазиз възлага да бъде възстановен на същото място. Известно е, че строителството е продължило между 1861 г. и 1865 г. в продължение на четири години.


Дворецът Бейлербей е построен като летен дворец, докато по-късно се превръща в резиденция за гостите на държавните глави. Херцогът и херцогинята на Уиндзор, френската императрица Южени, това са само част от високопоставените му гости в края на 1800 г. Дворецът приютява и султан Абдулхамид II в продължение на 6 години до смъртта му.

Името на двореца произхожда от турската дума, означаваща ¨Господар на господарите¨, отнасяща се до управителния орган на Истанбул. Това силно значение намира отражение в интериорния дизайн на двореца Бейлербей и неговата архитектура. Със своите ясни влияния от неокласически, бароков и ренесансов стил, дворецът показва и класическа османска архитектура. Дългата страна на правоъгълния план улавя уникалната гледка към Босфора и градината.

Демонстрацията на лукс в двореца Бейлербей е впечатляваща, като тя не отстъпва на тази, която може да бъде видяна в другите два известни дворци в Истанбул – Топкапъ и Долмабахче. Както екстериорът, така и интериорът разкриват изключително внимание към детайла. Дворецът е разположен на площ от 2500 кв.м., включително резиденцията и красивата градина. Разполага с 24 стаи и 6 зали. Всяка една от тях има пищно обзавеждане, бохемски кристални полилеи, китайски вази. Подовете са покрити с червени египетски килими. Декорации по тавана също са забележителни. Тъй като султан Абдулазис проявявал интерес към рисуването, той сам създал част от тези декорации. За други наем калиграфи от Европа.

Основната сграда на двореца Бейлербей се състои от две основни секции: селамлик, където са живеели мъжете и харем, където са живеели представителките на нежния пол. Всяка една от тези секции била с отделен вход за достъп. Силно впечатляващи са фонтаните и басейнът, намиращи се в приемната на двореца. Оказва се, че през 19 век е била честа практиката да се поставят малки или по-големи водни басейни и шадравани с течаща вода в затворени помещения. Османците считали, че чрез тях атмосферата в дворците се освежава и разнообразява по неповторим начин.

Дворът на замъка Бейлербей също впечатлява със своя разкош и изобилие от красиви растения. Цветните тераси са на няколко нива и достигат надморска височина 35 метра. В огромната градина има басейни, живописни пътечки и усамотени места за отдих. Там се намират и привлекателни павилиони, където навремето султаните са обичали да пият кафето или чая си.

Как да стигнете до двореца Бейлербей?

Дворецът се намира в квартал Юскудар /Uskudar/ от азиатската страна, много близо до „Мост на мъчениците от 15 юли“, известен също като Първия мост. От европейска страна можете да вземете многото фериботи до Юскудар от Емонону, Кабаташ и Бешикташ. След това можете да вземете някой от автобусите, които отиват до квартал Бейлербей, а именно автобуси с код 15, 15Y, 15U, 15R, 15P и 15S.