Айвалък

Айвалък е очарователен град, който се намира в най-западната част на провинция Балъкешир. Разположен е на брега на Егейско море, точно срещу гръцкия остров Лесбос. Около него се разпростира архипелагът на Айвалъшките острови, състоящ се от над двадесет острови. Най-големият и най-популярен остров е остров Кунда, известен още като остров Алибей. Свързан е с центъра на Айвалък с мост. През лятото населението на областта се увеличава, тъй като има много летни къщи. Освен това много хора избират Айвалък за почивка. Островите, красивите плажове, базарите и времето на Айвалък привличат туристи. Освен за туристите, Айвалък е любимо място и за пенсионерите в Турция. Там могат да намерят спокойствието и тишината, които търсят.


Айвалък има богата история. Някога градът е бил част от древна Еолия, регион, заселен от гърци още през 1000 г. пр.н.е. И дори след като е превзет от персите, римляните, византийците и османците, градът остава преобладаващо гръцки през по-голямата част от историята си. След битката при Чешме през 1770 г., в която османският военноморски флот е унищожен от руснаците, високопоставен служител се озовава в града. Докато се възстанови, той е приютен от гръцки свещеник. По-късно, благодарен за гостоприемството, след като става велик везир, той предоставя на Айвалък автономия, която продължава векове. По-рано известен като Кидония, което означава „мястото на дюлята“, Айвалък дълго време просперира като международно пристанище, изнасящо стоки като зехтин и сол. Този успех в икономиката създава несравнима културна идентичност. Ефектите от периода на политическа нестабилност в Османската държава между втората половина на 19 век и началото на Турската война за независимост (1920) се виждат и в Айвалък. В края на този период, през който политическата и демографската структура на региона е изцяло променена, гърците от Айвалък са принудени да мигрират на различни места в континенталната част на Гърция, докато турците от Лесбос и Македония (особено от Солун) са преселени в Айвалък и тези от Крит в Кунда в резултат на Договора от Лозана, подписан през 1923 г. Днес все още работят фериботи между Айвалък и Лесбос. Така че в този регион ще усетите както гръцко, така и турско влияние.

Основната забележителност на Айвалък е Църквата на таксиарсите, бивша гръцка църква от 19 век. За разлика от повечето близки църкви, които оттогава са превърнати в джамии, Църквата на Таксиарсите работи като светски музей, където посетителите могат да дойдат да оценят изкуството и архитектурата. Църквата на Таксиарсите се смята за първата църква в Айвалък, тъй като първоначално е била създадена на това място през 1400 г. Но елегантната каменна структура, каквато я виждаме днес, е била основно възстановена през 1844 г. Както при повечето гръцки градове в Турция, гръцкото население на Айвалък изчезва за една нощ през 1922 г. След победата на Турция над Гърция в гръцко-турската война двете страни решават да разменят гърците в Турция с турските мюсюлмани, живеещи в Гърция.

Друга красива сграда, издигаща се в центъра на града, е Саатли Джами, или Джамията с часовника. До 1928г. е служила като гръцка църква, посветена на Свети Йоан. Впоследствие сградата не претърпява сериозни промени, с изключение на изграждането на минаре. На една от кулите има часовник.

Както при повечето традиционни гръцки градове в Турция, един от най-добрите начини да прекарате времето си в Айвалък е просто да се скитате наоколо, любувайки се на добре запазените и цветни гръцки къщи, разположени по тесните калдъръмени улички. За разлика от други гръцки градове, като Алачатъ в провинция Измир, Айвалък до голяма степен запазва местната си атмосфера, като много от малките му улички изглеждат по-скоро жилищни, отколкото търговски.

От 26-те острова около Айвалък, Кунда е най-големият. Той също е пълен с традиционна гръцка архитектура, но има много по-малко население от центъра на Айвалък. Освен това става все по-популярно място за отсядане.

Недалеч на Айвалък, само на 8 км. от неговия център, се намира Трапезата на Дявола. Това е хълм, образуван след вулканично изригване. Името на мястото идва от отпечатъка, за който се смята, че принадлежи на дявола, който го оставил докато прескачал до гръцкия остров Лесбос. Хората, посещаващи хълма, обикновено си намислят желания, завързват червена панделка на клетката, изградена около отпечатъка и хвърлят стотинка в нея. 

Гледката от хълма е невероятна и е невъзможно да не омагьосате нито един човек. От хълма можете да се насладите на гледката към красивото Егейско море и острова наоколо. Можете дори да видите остров Лесбос. Ако искате да пийнете или хапнете нещо с тази зашеметяваща гледка, има две кафенета/ресторанта на хълма. Освен това, ако ще посетите, не пропускайте възможността да гледате залеза там.

Ако искате да посетите Айвалък, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация

Почивка в Айвалък 2022: Автобусна програма с 10 нощувки от София и Пловдив

Дати: 30.04.2024, 07.05.2024, 14.05.2024, 21.05.2024, 28.05.2024, 04.06.2024, 11.06.2024, 18.06.2024, 25.06.2024, 20.08.2024, 27.08.2024, 03.09.2024, 10.09.2024, 17.09.2024, 24.09.2024, 01.10.2024
 
Цена от: 615 лв.
 

Повече снимки може да видите в нашата Галерия: