Ширинже

Ширинже е китно малко селце със забавна история, красиви гледки, прекрасна храна, гостоприемни местни жители и много повече. Това е може би перфектната комбинация на традиционно турско село и традиционно гръцко село. Населилите го турци запазили оригиналната външност и вътрешност на къщите. Всъщност градът, чието име всъщност означава „сладък“ на турски, някога се е наричал „Чиркинже“, което означава „грозен“. Местните му дали това има, за да отблъскват пришълците, както и за да не споделят красотата му с друго хора. Селцето обаче не останало незабелязано. През годините хората разбрали колко впечатляващо е местоположението и архитектурата му и променили името му на Ширинже през 1926 г.

Селото се намира на хълм на около 12 км от древния град Ефес, на 85 км от Измир. Архитектурата е наистина специална и няколко къщи са отворени за посетители, предоставяйки им възможност да им се възхитят отблизо и да добият представа за архитектурната история на Шириинже. Всяка нова сграда трябва да съответства на естетиката на селото, правило, което се спазва стриктно. Разположението му на хълм и плодородните му полета са го превърнали в убежище за лозя, маслини, невероятни праскови, смокини, ябълки, орехи и много други.


Отдалече селото изглежда като нарисувано, а домовете му пленяват както отдалеч, така и отблизо. Домовете са свързани чрез калдъръмени улички, които са тесни и ви карат да се чувствате сякаш пътувате назад във времето към света преди автомобилите и модерната индустрия.

 

Тъй като Şirince е толкова известен с пресните си продукти, не е изненада, че храната, която ще ядете тук, е доста вкусна. Селската закуска е една от най-добрите турски закуски, които някога ще ядете, с безкраен набор от сирена, маслини, домати, краставици, конфитюри и др. Местни билки, набрани на хълмовете наоколо, се използват в много от по-значимите ястия,  често приготвени с местен зехтин (който, е отличен). Има много винарски изби, където може да опитате плодово вино. урското правителство е обявило селището за исторически и архитектурен резерват, всяка година се провежда фестивал на виното. Местните го приготвят от всякакви плодове – череши, вишни, боровинки, черници, къпини, малини, нар, кайсии, ягоди, касис, портокал, киви. Винарните имат кътове за дегустации, а бутилката за вкъщи излиза 30-35 лири.

Забавен факт: На 21 декември 2012 г. имаше редица… хмм… вярващи, че календарът на маите предполага, че апокалипсисът ще започне в град Ширинже. Вярващите се стекли в града и прекарали нощта в безрезултатно чакане и сега градът се свързва с тази забавна история.

Базарът Ширинже е един от големите пазари на Егейското крайбрежие. Има от всичко по малко. Естествено хранителните продукти, присъстващи тук, са ненадминати. Най-свежите и вкусни продукти, които можете да си представите, са на разположение на всеки щанд, който погледнете. Чувствайте се свободни да опитате парче плод от някой от продавачите, те обикновено ще ви позволят да опитате всичко, преди да купите! Но отвъд очевидното този базар има невероятни дрънкулки, сувенири, бижута, сапуни, сушени плодове, ръчно изработени дрехи, толкова много произведени от селото и околностите му.

Турското кафе се приготвя с помощта на тиган, пълен с пясък, който след това се нагрява на открит пламък. Пясъкът позволява на чашите на повърхността да останат топли, а топлината, използвана за приготвяне на кафето, се регулира според дълбочината на кафето в пясъка. Кафето се нагрява върху горещия пясък. Този метод е местен и традиционен и прави кафето силно, плътно и вкусно.