Цветният квартал Кузгунджук, Истанбул

Истанбул е впечатляващ мегаполис – уникалното му местоположение го превръща в единствения град в света, разположен на два континента. В европейската част преобладават предимно търговски и промишлени предприятие, а в азиатската – жилищни комплекси. Днес ще се разходим из един от тези жилищни комплекси – Кузгунджук, исторически квартал, разположен в район Юскудар от азиатската страна на Босфора.

До квартала се стига сравнително лесно от историческото сърце на Истанбул, разположено около джамията Султанахмет и Света София. Първо трябва да вземете ферибот от Еминону (Eminönü) до Юскудар (Üsküdar). Точното разположение на фериботния терминал може да видите тук.  Фериботите, минаващи през Босфора, с изключение на круизните и туристическите, са всъщност градски транспорт, подобно на трамваите, автобусите и метрото. Цената на фериботния билет от Еминону (Eminönü) до Юскудар (Üsküdarе 11.25 турски лири (малко над 1 български лев), а пътуването продължава едва 15 минути, през които може да се насладите на гледките от двете страни на пролива – кулата Галата, джамиите Рустем Паша и Ахи Челеби, двореца Топкапъ, Ортакьой и др. След като пристигнете в Юскудар трябва да вземете автобус от спирката, която се намира срещу него. Изчакайте за автобус норер 15, 15А, 15B, 15C, 15E. Пътуването до Кузгунчук продължава няколко минути. Трябва да слезте на едноименната спирка.


Tой възниква като рибарско селище по време на Византийската империя. През 16 век тук се заселват много евреи като техните обичаи и култура са се превърнали в неразделна част от атмосферата на квартала. Религиозната толерантност в квартала е силно застъпена. Това е лесно забележимо от наличието на църква, синагога и джамия, издигнати едни до други. На главната улица се намират две от основните исторически забележителности: гръцката църква „Свети Пантелеймон“ и синагогата „Бет Яков“. След създаването на държавата Израел повечето евреи напускат Истанбул, много от гърците и арменците също отдавна вече не живеят там и на тяхно място през средата на 20ти век там се заселват турци от черноморските райони и от Анадола. Първата джамия е построена именно по това време, сравнително късно, тъй като броя на мюсюлманите тук не бил голям.

Въпреки че Кузгунджук може да изглежда малък и ограничен от гледна точка на места за посещение, това изобщо не е така. Тук може да прекарате приятен ден, разглеждайки неговите исторически сгради от различни периоди от миналото до настоящето, кафенета, отворени през последните години, и цветни улици. Основните места за посещение са разположени на улица Икадие (İcadiye), да влезете и в успоредните странични улици и да вдъхнете историческата и носталгична атмосфера на.

Ако идвате откъм плажа, ще видите ресторант Исмет Баба (İsmet Baba) точно срещу началото на улица Икадие (İcadiye). Това е идеално място, от което да започнете своята разходка тук, като поемете въздух от Босфора от малкия площад на плажа и изпиете едно кафе или чай.

Най-крещящото място в квартал Кузгунджук е улица Икадие. Именно това е улицата, където се намират всички места за разглеждане, исторически синагоги, църкви и кафенета. Дълга е около 1 км. Можете да станете свидетели на историята на квартала като се разходите и по неговите страничните улици и направите красиви снимки на района. Докато се разхождате по улица Икадие, впечатление ще ви направят цветните дървени къщи с балкончето. Къщите, използвани като имения и крайбрежни имения през османския период, сега са реставрирани и боядисани в живи цветове. Някои служат като кафенета, а други като работни места. Ще трябва да чакате на опашка, за да снимате къщите, откъдето извира бугенвилията, защото това е най-популярното място в квартала.

Разглеждайки красивите къщи. неусетно ще стигнете до малка овощна градина. Правилно сте прочели – овощна градина, предоставена от общината, където различни плодове и зеленчуци се отглеждат органично и се продават по време на прибиране на реколтата от местните жители.

Едно от първите неща, които идват на ум, когато местните мислят за Кузгунджук, е телевизионният сериал „Сестра Перихан“ (Perihan Abla). Улицата, на която са снимани известните телевизионни сериали от 90-те години на миналия век, е доста оживена днес. На ъгъла на улицата има и магазин за хляб и лахмачун, където е снимана известната продукция от епохата „Лодка за хляб“. 

Кузгунджук е място, където можете да се изгубите, без да правите план. Този квартал, където живеят много писатели и художници, продължава да крие следите от миналото. Съветваме ви да се изкачите нагоре по стълбичките, за да надникнете в ежедневния живот на местните и да се насладите на красивата гледка към Босфора.

Ако обичате да обикаляте книжарниците, двуетажната книжарница Nail, разположена в историческа сграда, е точно за вас! Nail Bookstore, която е сред най-популярните книжарници в Истанбул, служи както като кафене, така и като книжарница. Можете да прочетете книга, докато отпивате от прясно смляното си кафе, седейки на масите на приземния етаж и от страната на улицата, или можете да разгледате селекциите на книжарницата, ако желаете. Можете да седнете на последния етаж на книжарницата Nail, която е много интересна отвътре, както и отвън, и да се насладите на гледката на книгата за кратко време.
 
Котките са много важна част от Истанбул и естествено не липсват и в Кузгунджук. Котките живеят пред магазини, офиси и ресторанти. Често лежат по столовете в кафенетата или пък в магазините. Пред тях има котешки сервиз с място за храна и вода. И гледат много гордо. 
 
Кварталът е бил е все още е любимо място и на много известни личности. В една от цветните му дървени къщички е живял известният композитор Франц Лист. Тук се намирал един от любимите ресторант на основателя на Турската република – Мустафа Кемал Ататюрк, както и любимият рибен ресторант на актрисата Мерил Стрийп. Докато обикаляте по китните улички лесно ще разберете защо Кузгунджук е и любима снимачна площадка за много турски филми и сериали. Днес районът е любимо място за артисти, художници и музиканти, които са си купили къщи тук. А на крайбрежието, откъдето се вижда и първия мост над Босфора, са разположени разкошните дървени къщи, наричани ялъ, които са собственост на едни от най-богатите семейства в града.
 
Не пропускайте Кузгунджук при своето посещение в Истанбул.
 
Повече снимки от квартала може да видите в нашата Галерия: