Базел

Градът с най-много музеи в Швейцария

Базел е третият по големина град в Швейцария. Разположен е там, където швейцарската граница се среща с границите на Франция и Германия.

История на Базел датира отпреди близо 2000 години, когато градът възниква като келтско селище. През 374г. Базилия /както Базел се е казвал в миналото/ в римска крепост. С годините селището постепенно се разраства и се ревръща във важен религиозен и образователен център. Традицията продължава и през 5-ти век, епископът на съседния град Аугуста Раурика премества седалището си в Базел. Девет века по-късно, през 1460г., папа Пий II основа в Базел първия университет на Швейцария. Базел стана член на Конфедерация Швейцария в началото на 16-ти век, а скоро след това, основният център на Реформацията в страната.

Река Рейн разделя града на две части – Голям Базел и Малък Базел. Историческото сърце на града е разположено на югозападния бряг.  В по-голямата част от него движението на автомобили е забранено. Тук се намират красивата Катедрала на Базел, отличаваща се с червената си фасада, както и кметството.


shutterstock_604814438

На снимката: Базел /източник: Shutterstock/;

Базел е известен като швейцарският град с най-много музеи – около 40 на брой. От тях най-посещавани са Природонаучният музей и Музеят на културата. Първият от тях е известен с богата си колекция от минерали, а вторият привлича хиляди посетители с прекрасните си алпийски пейзажи от Апенцел и Грюер. Може да посетите и Музея на Жан Тенгели, където са представени произведения на видни майстори, родом от Фрибур.

В експозицията на Музея на хартията са събрани документи, разказващи за производството на хартия – традиционния поминък, овладян тук в средата на XV в. в старинния квартал на занаятчиите „Свети Албан“.

В съседство с музея се намира готическата църква „Свети Албан“ и Музея на съвременните изкуства, филиал на знаменития Художествен музей. Днес той е сред музеите с една от най-големите колекции на континента. Най-добре представени тук са произведенията на швейцарските майстори от XV-XVI в. Голям интерес предизвикват и произведенията на изкуството от XX век, особено творчеството на кубистите – има много творби на Пикасо, Брак, Грис и Клее.

shutterstock_505510993

На снимката: фонтанът Тингели /източник: Shutterstock/;

Забележителност от съвсем друг род е фонтанът Тингели, създаден през 1977 година по проект на Ж. Тингели. Мощните помпи, подаващи вода в огромното корито на фонтана, увличат бурната водна струя в странна игра.

В сградата на бившата францисканска църква, разположена на едноименния площад, се помещава Историческият музей. Тази църква се характеризира с простота и строгост – прекрасен пример за архитектурния стил от началото на XIV век. В музея са представени древни археологически находки, образци на църковното и народното изкуство от Средновековието, златни изделия, старинни гоблени, произведения от епохата на Ренесанса и Барока, а също и старинни оръжия.

shutterstock_535616296

На снимката: гледка към Базел от катедралата /източник: Shutterstock/;

Центърът на стария Базел е Пазарния площад, с неговите сергии за цветя и зеленчуци, на които по цял ден се трупат купувачи.

Празничният карнавал е любимото развлечение на базелци. Винаги започва в петък преди Великия пост. Точно в 4 часа сутринта, при пълна тъмнина, членовете на карнавалното общество, облечени в пъстри носии, се събират и формират карнавална процесия.

Ако почивате със семейството, задължително трябва да посетите базелския зоопарк „Золи“, разположен в югозападните покрайнини на града. Това е любимо място на децата, тъй като тук разрешават да погалиш много почти питомни животни.

Един от най-интересните музеи в Базел е първият в света Музей на котката. В основата на експозицията му е залегнала колекцията на мадам Мюлер. Музеят е разположен в шикозна къща, заобиколена от не по-малко шикозна английска градина. Сградата не може да се обърка – тя е обградена с огромни, високи 1.5 метра скулптури на котки.

Днес колекцията надхвърля 10 хиляди различни екземпляра. Сред тях има картини, скулптури, плакати, афиши, марки и даже великденски яйца с изображение на котки. Изложена е и египетска мумия на котка, показваща, че няколко хилядолетия назад хората са ценили и обичали тези животни.

Базел предлага на своите посетители невероятно разнообразие от архитектурни забележителности, музеи и карнавали. Посещението на този швейцарски град определено си заслужава.

Места в Базел

Прочети повече