Русия

1024px-Flag_of_Russia.svg

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.

Столица: Москва.


Обща площ: 17,075,400 кв.км.

Население: 142,946,800.

Валута: руска рубла.

Официални празници:

  • 23 февруари – Ден на защитника на Отечеството. Това е празникът на въоръжените сили на Руската Федерация.
  • 9 май – Ден на победата. На този ден през 1945г. нацистка Германия се предава пред СССР и неговите съюзници. На Червения площад в Моска ежегодно се организира голям военен парад.
  • 12 юни – Ден на Русия. На 12 юни 1990г. народните представители на Руската Федерация приемат декларация за суверенитета на Русия.
  • 4 ноември – Ден на народното единство. На този ден през 1612г. народното опълчение под ръководството на Кузма Манин и Дмитри Пожарски, освобождава Москва от полско-литовските окупатори.

DSC00381-2

На снимката: Червеният площад;

Русия е най-голямата страна в света. Обширните й територии имат излаз на три океана – Тихия, Антлантическия и Северния ледовит.  С богати ресурси на природен газ, нефт и други полезни изкопаеми, Русия се е утвърдила като една от световните сили.

Тази многолюдна славянска страна всъщност е основана от викингите около 9 век. Малко след основаването си, Русия приема християнството под управлението на Владимир Първи Светославич. Първоначално територията и не излизала извън рамките на континентална Европа. Разширението й започнало през 16-17 век, когато руснаците започнали да се заселват дори в крайните северни и не до толкова атрактивни райони. Страната е един от основните участници на политическата сцена какво в Европа, така и в света. Взема участие и в двете световни войни. Макар да излиза победителка от тях, Русия претърпява огромни загуби – загиват около 20, 000, 000 руснаци. По време на последвалата Студена война руската комунистическа партия възприема политика на изолация от останалия свят. Частната собственост бива силно ограничена и всички сектори на икономиката преминават в ръцете на държавата. В същото време Западът  инвестира в иновации, в науката и технология. След рухването на СССР започват драстична реформа, известна като „перестройка”. Русия започва да се променя постепенно, достигайки положението, което има днес в световната политика и икономика.

20190713_200759

На снимката: Болшой Театър

Огромната територия на Русия прави едно плануването на пътуване до нея доста сложно. Списъкът на местата, които задължително трябва да посетите, е доста дълъг. Прочутият пътешественик Джакомо Казанова е казал: ”Ако не си видял Москва, значи не си видял Русия”. Щом стъпите в прекрасната руска столица ще се уверите, че тези думи важат с пълна сила. Градът изобилства от паметници, доказващи руската културна, религиозна и политическа власт. Кулите на Кремъл и Червеният площад са символи на цяла Русия. Милиони туристи посещават храма „Василий Блажени” всяка година. Той обединява цели девет църкви и всеки от куполите носи различно име. Друг архитектурен шедьовър е Болшой театър, сцена на великолепни оперни и балетни изпълнения. Цели шест години той бе затворен поради реставрация, която струва 450 мил.евро. Не пропускайте да се повозите и на московското метро. Влизайки в него, сякаш влизате в музей – изящни скулптори, декорации, полилеи.

20190721_122737

На снимката: дворецът Петерхоф;

Дори Москва сякаш отстъпва пред царския блясък на Санкт Петербург. Градът е разположен живописно на Финския залив на Балтийско море, там, където река Нева се влива в морските води. Забележителностите му трудно могат да бъдат изброени. Голяма част от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Петрохоф е построен по заповед на Петър Велики, който бил вдъхновен от красотата на Версай. Величественият дворец е заобиколен от 176 фонтана, множество златни статуи, четири водни каскади,  горен и долен парк.

Най-големият музей в Русия се намира в Санкт Петербург. Това е Ермитражът. Колекциите му са разположение в няколко сгради, най-голямата от които е Зимният дворец. Невски проспект е централната търговска улица на града, една от най-скъпите в света, често сравнявана с Родео Драйв и Шанс Ализе. Там можете да хапнете в Литературното кафене, в което е хапнал и Пушкин, преди да отиде на фаталния дуел. Близо са разположени и Казанската катедрала и двореца Строганов.

За любителите на екстремните преживявания, идеално място би било село Оймякон. Температурата тук пада до -68 градуса. Лично дядо Коледа взема участие в организирани надбягвания със северни елени и подводния риболов. В столицата на Якутия – Якутс е създаден Музей на вечната замръзналост, посветен на суровия климат. Най-интересният му експонат е мамут на 37 000 години.

20190720_191428На снимката: Зимният дворец;

Разпростираща се на два континента и няколко климатични пояса, Русия притежава изключително природно разнообразие. Сред атрактивните дестинации са езерото Байкал, полуостров Камчатка, планината Алтай. Природните и климатични условия в Белогорската и Тамбовската области създават идеални условия за еко туризъм.

Русия дължи богатата си кухня на огромната си територия и мултикултурни традиции. Особено място в нея заемат супите – щи, борш, разсолник. Всяка от тях има специфичен начин на приготвяне. Ши се вари с гъбен, месен или ръбен бульон, заедно с картофи и зеленчуци. Боршът има сладко-кисел вкус, постигнат чрез смесването на лимонов сок и захар. Разсолникът пък се приготвя от кисели краставици, комбинирани с някакъв вид месо. Традиционно руско ястие са пелмените, които представляват увито в тесто мляно месо. Руснаците обичат да консумират хляб. В кухнята им има различни тестени изделия, най-вече пироги. Друго, с чиято консумация са известни руснаците, е разбира се водката. Тя също е част от традиционната руска трапеза.

Места в Русия

Прочети повече