Сибиу

Там, където сградите има очи

Сибиу е един от най-важните културни центрове в Румъния. Разположен е в небезизвестната област Трансилвания, дом на граф Дракула, в подножието на планината Фагараш. Сибиу може и да не е най-големият град в Румъния, но e пълен с много забележителности, очарователни средновековни сгради и история. Повечето от основните обекти са разположени в историческия център, който включва Големия площад, Площад Хует, Малкия площад, Мостa на лъжеца и Площадa на златарите. Всичко най-интересно може да бъде разгледано в рамките на ден. През 2007 г. Сибиу е избран за Европейска столица на културата, а Форбс го нарежда на 8-мо място сред най-идиличните места за живеене. Както вече споменахме, в Сибиу има много красиви сгради, които ви гледат……… Да, правилно сте прочели, тук сградите имат очи.


Сибиу датира от 12 век. Известен на немски като Hermannstadt, градът е построен от немски заселници и е център на немското малцинство в Румъния от Средновековието. Дори има кмет германец. Старият град на Сибиу запазва величието от предишните си дни, когато богати и могъщи гилдии доминират регионалната търговия. Подобно на Сигишоара и Брашов, тук има подчертано немско усещане. Части от средновековната стена все още пазят историческия район, където тесни улички минават покрай сгради от 17-ти век със стръмни покриви с фронтони, преди да се влеят в обширни площади, доминирани от църкви, като Големия площад и Малкия площад. Сибиу е удобен за пешеходци град с две отделни части: Горния град, където се намират повечето от историческите забележителности на Сибиу, и Долния град, изпълнен с цветни къщи по калдъръмени улици и ограничен от внушителни градски стени и отбранителни кули с изглед към река Цибин.

Традиционно Горният град е бил по-богат, докато Долният град служи като производствен район. В границите на Стария град на Сибиу са основните забележителности на Сибиу, включително Големия площад, площад Хует, красивия проход на стъпалата (който свързва горния град с долния град), Площада на златарите, Малкия площад, както и Моста на лъжите.

В продължение на стотици години този ограден град в сърцето на Трансилвания е бил една от най-мощните и проспериращи крепости в Европа. Заобиколен от внушителни стени, оригиналните укрепления на Сибиу включват 39 отбранителни кули, четири порти и пет артилерийски батареи. Въпреки че цялата мрежа е забележително добре запазена, най-добре поддържаният участък е югоизточната страна, която е била укрепвана няколко пъти през вековете, тъй като атаките най-често идвали от тази посока. Три кули от 15-ти век са устояли на изпитанието на времето: Кулата на аркебузирите (Turnul Archebuzierilor), Кулата на дърводелците (Turnul Dulgherilor) и Кулата на грънчарите (Turnul Olarilor). 

Горният град

В центъра на горния град има три красиви площада. Големият площад е мястото на римокатолическата църква и двореца Брукентал, където ще намерите една от най-важните колекции на изкуството в Румъния. Площадът е свързан с Малкия площад чрез проход под Кулата на Съвета, който си струва да посетите заради отличните гледки към града. Третият площад, Площад Хует, е доминиран от Евангелистката катедрала.

За първи път споменат в писмен документ през 1411 г. като пазар на зърно, Големият площад – най-големият площад в града, през вековете е бил тих свидетел на оживената търговска дейност в града, събрания и дори публични екзекуции. Разположен в сърцето на стария ограден град, площадът е обявен за архитектурен паметник от ЮНЕСКО и включва някои от най-впечатляващите сгради в Сибиу.

Северната страна на Големия площад е доминирана от Римо-католическата църква (Biserica Romano-Catolica). Тази красива барокова структура с класически декорации е построена между 1726 и 1738 г. Напълно реновираният интериор е великолепен със златни стени и цветни фрески на тавана. Сложни каменни резби покриват голяма част от кораба, докато страничните олтари и колонадите блестят с розов мрамор. Фреската зад олтара е нарисувана през 1777 г. от Антон Щайнвалд. Вътре в църквата е каменният гроб на Ото Фердинанд де Абенсберг, командир на Трансилвания между 1744-1747 г. Органни рецитали обикновено се провеждат веднъж седмично.

На ъгъла с улица Аврам Янку се намират старата резиденция на кмета и внушителната Кула на Съвета (Turnul Sfatului). Построена през 13-ти век, тази кула е била използвана като входна врата към втория ред крепостни стени, построени около Сибиу. През вековете Кулата на Съвета е служила като склад за зърно, противопожарна наблюдателна кула, временен затвор и дори като музей на ботаниката. Покривът, първоначално построен във формата на пирамида, е претърпял различни промени, завършващи с добавянето на четири ъглови кули през 1826 г. На последния етаж има наблюдателна площадка, която позволява изглед от птичи поглед към историческия град и планините Фагараш отвъд.

Долният град

Долният град обхваща пространството между реката и хълма и се е развил около най-ранните укрепления. Улиците са дълги и доста широки за стандартите на средновековния град, с малки градски площади на места. Архитектурата е доста селска: типично двуетажни къщи с високи покриви и порти, отварящи проходи към вътрешните дворове.

Няколко стръмни улици и стълбища водят от Долния към Горния град и една от тях минава под „Моста на лъжите“ – популярно място за срещи на местните. Построен през 1859 г. от Фредерикус Хуте, това е първият чугунен мост в Румъния. Има няколко легенди относно името на Моста на лъжите в Сибиу. Единият включва търговци, които обсъждат бизнес на моста и се опитват да измамят клиентите си. Друго е, че мостът ще се срути веднага щом някой излъже, докато е на него. Мостът, любимо място за срещи на млади влюбени, „чул” твърде много страстни, но преходни клетви. Въпреки всички легенди, сегашното име на моста се дължи на грешка в превода: Мостът първоначално се нарича Liegenbrücke, немски за лежащ мост (построен без опорни колони), което звучи много подобно на Lügenbrücke, което означава „мост на лъжите“.

Пасажът от стъпала от 13-ти век, архитектурен шедьовър с двойни стълбища и арки, свързва Горния град с Долния град. Построен през 13 век, той е едно от най-живописните места в Сибиу. В единия край на прохода стои най-старата сграда в града, която сега е домакин на най-стария ресторант в Румъния, The Golden Barrel (Butoiul de Aur).

Ако искате да посетите Сибиу, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Румъния – легенди от Трансилвания (от София и Велико Търново)

Дати: 01.03.2024, 18.04.2024, 03.05.2024, 13.06.2024, 15.08.2024, 05.09.2024, 20.09.2024, 10.10.2024
 
Цена от: 379 лв.
 
Повече снимки от Сибиу може да видите в нашата Галерия по-долу: