Румъния

1024px-Flag_of_Romania.svg

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.

Година на присъединяване към ЕС: 2007г.


Столица: Букурещ.

Обща площ: 237 500 кв.км.

Население: 21,5 мил. души.

Валута: румънски лей.

Шенгенско пространство: все още не е член на Шенген.

Официални празници:

  • 30 ноември – Денят на Свети Андрей. Свети Андрей е бил един от дванадесетте апостолите на Исус и по-малък брат на Свети Петър. Вярва се, че е проповядвал християнската вяра в Мала Азия и Гърция. Разпънат е на кръст в Патра, Гърция.
  • 1 декември – Денят на обединението. На 1 декември Румъния чества своя национален празник. На тази дата през 1918г. Трансилвания се отделя от Австро-Унгария и се присъединява към Румъния.

DSC07847 DSC07853

На снимките: Букурещ;

Румъния е страна, която привлича туристи с различни интереси поради разнообразието от възможности за туризъм, които предлага през цялата година – средновековни крепости от времето на даките и саксонците, ски и морски курорти, съвременни удобства и шумни забавления.

Столицата Букурещ е сравнявана с Париж. Градът е идеално място, от което да започнете своята обиколка из Румъния. Въпреки че е преживял тежки години на комунистически режим, Букурещ излъчва стил, европейска класа и величие. Прочут с широките си булеварди, модерните си сгради в стил Бел Епок и красивите си паркове, градът се е утвърдил като политически, културен и финансов център на страната. Изключително впечатляваща е сградата на румънския парламент, която е втората по големина сграда в света след Пентагона. В стремежа си да създадат град, подобен на Париж, румънците са построили Триумфална арка и булевард, напомнящ на Шанс Ализе. В атмосферата на автентичната румънска архитектура ще можете да се потопите ако посетите Музеят на селото. Там на едно място са събрани стари сгради от всички райони в страната –  воденици, дървени църкви, дрехи и инструменти с художествена и историческа стойност. Разходете се и из стария град, известен като района Липскани, където ще видите Стария княжески съд на Влад Цепеш и най-старата църква в Букурещ. Любителите на изкуството не бива да пропускат Националния театър, Природонаучния музей и Румънския Атенеум, който е най-голямата концерта зала в града, напомняща с дорийските си колони за древногръцки храм.

DSC07140 DSC07170 DSC07171

 На снимките: Сибиу;

Трансилванска Саксония има богата история и култура. Средновековният град Сигишоара е родното място на Влад Цепеш, познат на повечето хора под името граф Дракула – кръвожаден владетел, който не се колебаел да забива на кол всеки, който дръзне да оспори властта му. Къщата му там все още е запазена. Друго място, асоциирано с Дракула е град Брашов. Според легенда намиращият се наблизо замък Бран е принадлежал на най-известния вампир. Именно там се развива действието в известната книга на  Брам Стокър „Дракула”: Самият Брашов е изпъстрен с барокови и готически сгради. Панормна гледка към тях се открива от върха на съседната планината Тампа. На това място Влад Цепеш е избил 40 човека.

DSC06945 DSC06958

На снимките: Брашов и замъкът Бран;

Синая, разположен в сърцето на Карпатите – на юг от Брашов и на изток от планината Бучеджи. Сгушен дълбоко в пределите на Трансилвания, той предлага красива природа, богата история, забележителна архитектура и множество възможности за развлечение. Той е дом на замъка Пелеш. Замъкът Пелеш е един от най-впечатляващите замъци в Европа – истински шедьовър на германската неоренесансова архитектура. Строителството му започва през 1873 г. по заповед на крал Карол I и завършва през 1914 г. Замъкът е служил като лятна резиденция на кралското семейство до 1947 г. Неговите 160 стаи са украсени с най-добрите образци на европейското изкуство, полилеи от муранско стъкло, немски витражи и стени, покрити с кожа от Кордоба. Крал Карол не пестил средства. Замъкът Пелеш е първият европейски замък, който има електричество, дори има собствена електроцентрала. Той разполага с топла и студена течаща вода и централно отопление. Стъкленият покрив на фоайето се отваря механично и има малък асансьор за кралското семейство. Всяка стая е декорирана в различен стил или тема. Има Концертна зала, Музикална зала (Индия), Турски салон, Голям салон (Италия), Зала на Съвета (Швейцария), Мавърска зала и много други. Замъкът има собствен театър с 60 места, с кралска ложа.

DSC07706 DSC07637 DSC07602На снимките: Синая;

Ако планиране морска почивка, румънските курорти предоставят качествени услуги на достъпни цени. Град Мамая е определян като перлата на румънската ривиера. Плажната му ивица е над 100 метра широка, а дължината й е 8 км. Има възможности за къмпингуване, за каране на водни ски, сърф и други развлечения.

DSC06981

На снимката: замъкът Корвин;

Румънската кухня е разнообразна поради влиянието на различни чужди народи. Сред специалитетите й са мамалигата и пифтието. Мамалигата придобива популярност по време на окупацията на Добруджа. За приготвянето й се използва царевично брашно. Поднася се залята със сирене, черен пипер и олио. Пифтието се консумира предимно около Коледа, когато се приготвят ястия от различните органи на прасето. То представлява желирани, неизползвани по друг начин части от животното като учи, нос и т.н.

Ако искате да посетите Румъния, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Eкскурзия до Букурещ, Синая, Бран и Брашов

Дати: 02.03.2024, 29.03.2024, 03.05.2024, 14.06.2024, 12.07.2024, 09.08.2024, 06.09.2024, 21.09.2024, 11.10.2024, 15.11.2024
 
Цена от: 240 лв.

Места в Румъния

Прочети повече