Каза де Матеуш

Славата на Вила Реал се дължи преди всичко на Каза де Матеуш, използван като резиденция за почивка от португалското кралско семейство през XVI и XVII в. Каза де Матеуш, който е представен на бутилките на добре познато розово вино „Матеус“, е построен през 1745 г. по дизайн на модерния италиански архитект Никола Насони. Инициативата за построяването на имението била на граф Антонио Мурна. Каза де Матеуш се издига на няколко километра от Вила Реал, скрит зад гъста растителност. С удивителна барокова фасада, богато украсено стълбище, гранитни крила, статуи на покрива и градина, която се слави с впечатляващ тридесет и пет метров кедров тунел, Каза де Матеуш е превъзходен пример за барокова архитектура. Дворецът и градините са отворени за посетители.Провеждат се обиколки с екскурзовод, по време на които ще посетите главните приемни стаи.

В Каза де Матеуш може да бъде видяна красива мебелировка, сред която маса, декорирана с черупка на костенурка и седеф, порцелан от 17-18 век и много други уникални предмети. В библиотеката й се намира първото илюстрирано издание на „Лузиадите“ от Луиш Ваш де Камойш с металографски гравюри от Фрагонар от 1817 г. Каза де Матеуш краси етикета на най-продаваното португалско вино през 20век-„Матеуш Розе“.

Част от имението е затворено за посещения, тъй като Седмия граф на Вила Реал все още живее в него. През 1971 г. частна фондация превръща Каза де Матеуш в домакин на различни музикални концерти, художествени изложби и литературни награди. Дворецът се намира на около четири километра източно от Вила Реал, лесно се достига с редовни автобуси, които тръгват от Rua Dr Antonio Valente Fonsecal.