Вила Реал

Vila_Real_brasão
 
Местонахождението на града, както и подробна негова карта, може да намерите на следния линк.
 
Вила Реал, столицата на провинция Траз-уж-Монтеш, е сънлив университетски град, разположен в спокойните селските северни райони на Португалия. Градът се намира над сливането на Рио Кабрил и Рио Корго. Диого Као, който е открил река Конго през 1482 г., е роден във Вила Реал. Сгушен в подножието на хълмовете на планината Сера ду Марау, Вила Реал е модерен град, макар и съхранил спокойния си исторически център. Наличието на университет раздвижва атмосферата в иначе полуиндустриализирания град с население от 25 000 лв., който е загърбил аристократичното си минало.
 
shutterstock_667870174 shutterstock_380785990
На снимките: Каза де Матеуш /източник на снимките: www.shutterstock.com/
 
Славата на Вила Реал се дължи преди всичко на  Каза де Матеуш, използван като резиденция за почивка от португалското кралско семейство през XVI и XVII в. Каза де Матеуш, който е представен на бутилките на добре познато розово вино „Матеус“, е построен през 1745 г. по дизайн на модерния италиански архитект Никола Насони. Издига се на три километра от Вила Реал, скрит зад гъста растителност. С удивителна барокова фасада, богато украсено стълбище, гранитни крила, статуи на покрива и градина, която се слави с впечатляващ тридесет и пет метров кедров тунел, Каза де Матеуш е превъзходен пример за барокова архитектура. Дворецът и градините са отворени за посетители.Провеждат се обиколки с екскурзовод, по време на които ще посетите главните приемни стаи. Част от имението е затворено за посещения, тъй като Седмия граф на Вила Реал все още живее в него. През 1971 г. частна фондация превръща Каза де Матеуш в домакин на различни музикални концерти, художествени изложби и литературни награди. Дворецът се намира на около четири километра източно от Вила Реал, лесно се достига с редовни автобуси, които тръгват от Rua Dr Antonio Valente Fonsecal.
 
shutterstock_667870162
На снимката: църквата Сао Пауло /източник на снимката: www.shutterstock.com/
 
Сред другите сгради, представляващи интерес във Вила Реал, са готическа катедрала от 15-ти век, която някога е била част от доминикански манастир. Намира се на главния булевард и интериорът й е доста скромен. По интересна е фасадата на Каса де Диего Као  -човекът, открил река Конго. Тази къща се намира точно до сградата на Кметството и за съжаление е затворена за посещения. Недалеч се издига Дворецът на маркизите на Вила Реал. Това е поредната постройка със запомняща се фасада – назъбени бойници и прозорци с орнаменти с мануелински стил.

Места в Вила Реал

Прочети повече