Имението “Кинта де Регалейра”

Имението “Кинта де Регалейра” представлява екстравагантно готическо имение от 19-ти век, заобиколено от някои от най-сложните градини, които могат да бъдат видяни в Синтра. Разходката из градините е истинско удоволствие поради множеството декоративни укрепления, мистични религиозни символи и серия от отделни проходи и пещери.

В периода между 1697г. и 1817г., имението честно сменя своите собственици. През 1840г. е закупено от баронеса де Регалейра, дъщеря на Алфонсе Ален, заможен търговец от Порто. Тя трансформира имота в елегантна лятна резиденция с параклис. Именно тогава то придобива името Кинта де Регалейра. Дворецът е наричан още „Имението на милионера Монтейро“. Антонио Монтейро бил екстравагантен милионер, натрупал състоянието си в Бразилия. През 1893г. той придобива имението на публичен търг. След това той закупува и околните имоти, придавайки настоящата петоъгълна форма на имението. Антонио Монтейро, дълбоко повлиян от „възраждащата се“ нео-мануалинска архитектура на времето, почерпил вдъхновение за построяването на двореца и параклиса от структурния и декоративен еклектизъм на двореца Пеня и нео-мануалинския стил на Двореца в Бусаку, проектиран от архитекта Луиджи Манини (1848-1936). Той наема Манини да проектира и построи Регалейра. Той превръща сградата в отличен пример на комбинация между готически, романтичен, ренесансов и масонски стил. Проектът е завършен през 1911 година.

rsz_shutterstock_249748213


shutterstock_514214461На снимките:двореца отвън и част от неговия парк /източник на снимките: www.shutterstock.com/

Интериорът на двореца е също така впечатляващ както и екстериора. Трапезарията е доминирана от огромната камина, която поддържа статуя на дървар. На камината са изобразени ловни сцени, които са изключително издълбани. Темата на „цикъла на живота“ е очевидна в цялата стая: от полихромния венециански мозаечен под до дърворезбите на тавана. Таванът на Залата на кралете е украсен от портретите на 20 крале и 4 кралици на Португалия, както и от героите на 4 града: Лисабон, Порто, Коимбра и Брага.

shutterstock_624900800 shutterstock_240219109

 На снимките: част от интериора на двореца /източник на снимките: www.shutterstock.com/

В парка към двореца е разположен параклисът. Той е построен в нео-мануалин стил и е украсен от сцени от живота на Исус Христос. Съдържа също много символи на рицарите тамплиери и техните наследници в Португалия – рицарите на Христос. Криптата е свързана с двореца през тунел.

shutterstock_723423079

shutterstock_570846880 На снимките: параклисът /източник на снимките: www.shutterstock.com/

Дворецът без капка колебание може да бъде наречен мистериозно място. Има множество тунели, пещери и загадъчни съоръжения. Най-известната забележителност в градините е кладенецът на посвещението, който е изцеден, разширен и вероятно използван за култови церемонии. Кладенецът никога не е използван по предназначение. Вместо това се вярва, че в него са били провеждани странни ритуали за посвещаване. Друг от кладенците в парка съдържа девет платформи, за които се казва, че напомнят за Божествената комедия на Данте и деветте кръга на Ада, деветте секции на Чистилището и деветте небе, които съставляват Рая. По-малък кладенец, наречен „Незавършеният кладенец“, съдържа набор от прави стълбища, свързващи пръстенообразните подове един към друг. Смята се, че разстоянието между платформире, както и броят на стъпките между тях, са продиктувани от масонските принципи.

shutterstock_388416289На снимката: кладенецът на Посвещението /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Повече снимки от Кинта де Регалейра може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Синтра тук: