Дворецът Пена

Безспорно дворецът Пена е най-известното място за посещение в Синтра, а може би и в цяла Португалия. Живописният дворец е построен през 1842 г. от крал Фердинанд II – меценат на изкуството, литературата и музиката. Пена е приятна смесица от различни стилове и влияния, които варират от такива, типични за Северна Африка, до средновековен готик. Интериорът е също толкова интересен. През 1910 г. кралица Амелия  прекарва тук последната си нощ в Португалия, преди да избяга в Бразилия поради революцията. Горите, които обграждат двореца, засилват усещането за романтизъм със своите тайнствени пътеки и прекрасни гледки. Дворецът Пена се издига на хълм. При ясно време може да бъде видян дори от Лисабон. С интересните си форми и ярки цветове, дворецът сякаш пренася своите посетители в епохата на рицари и принцеси.

shutterstock_306705473

shutterstock_570331399На снимката: една от портите на двореца /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Дворецът Пена се издига на място, където през 12 век е имало параклис, посветен на Дева Мария. През вековете той бива разширен и трансформиран в манастир, използван за уединение и медитация. През 15 век манастирът понася значителни поражение след като е засегнат от мълния. По-сериозни обаче са пораженията, които нанася опустошителното земетресение от 1755г. Както вече споменахме, дворецът Пеня, който виждаме днес е построен от  Фердинанд II Кобургготски – чичо на българския цар Фердинанд. През 1838г. той купува манастира и прилежащите му постройки и започва да строи на негово място двореца на своите мечти.

shutterstock_502697893На снимката: известната фигура на Тритон /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Двореца има две порти – тази в дясно е арката на гущера, докато в дясно има монументален портал, оборудван с подвижен мост. Както можете да видите, тук има разнообразие от архитектурни стилове, приписвани на еклектичния вкус на романтизма. Умишлената смес от еклектични стилове включва нео-готически, нео-мануалин, ислямски и нео-ренесанс. Има също така и препратки към други известни португалски сгради като кулата Белем. Между двете порти има голям двор с магазин за подаръци и чудесно малко кафене на тераса с хубави гледки. Запазени са възможно най-много елементи от някогашния Йеронимитски манастир, включително метохът, трапезарията, сакралията и мануалино-ренесансовия параклис. Всички те са вградени в нова секция с широка тераса и часовникова кула. Часовниковата кула е завършена през 1843 година.

shutterstock_781731022 shutterstock_782284924На снимките: част от интериора на двореца  /източник на снимките: www.shutterstock.com/

Терасата на кралицата е може би място, от което може да придобиете най-добра представа архитектурата на двореца. Това е терасата пред главния входа, от която се разкрива прекрасна гледка към парка. Входната врата е фотографирана от почти всеки, който посещава двореца. Изобразеният тритон символизира създаването на света. Неговите мидена черупка, корали и лози показват връзката между земята и морето. Тази арка води до параклиса, където е поставен алабастров олтар на Никола дьо Шантрен. Следва поредица от малки стаи, декорирани с мидени черупки, керамични плочки, порцеланови фрагменти и гипсови фигури. Връх в пищната декорация е индийската стая.

Не пренебрегвайте парка „Пена“ – 200 хектара дива местност с фонтани, езера, папрати, редки дървесни видове. Най-високата му  точка  е Круз Алта, откъдето се разкрива великолепна панорама към Лисабон.

shutterstock_785777191На снимката: параклисът /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Повече снимки от двореца Пена може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Синтра тук: