Дворецът “Монсерат"

Дворецът „Монсерат“ е имение, датиращо от 19-ти век, представляващо типичен пример за ислямска архитектура. Гордее се с красивите малки детайли, сложните геометрични модели на решетките, фино издълбаните каменни детайли на екстериора и зашеметяващите каменни инкрустации. Детайлите на двореца са толкова съвършени, че може да бъде финансиран само от най-богатия човек в Англия, сър Франсис Кук, търговец, който натрупал състояние чрез търговия с текстил и вълна.

shutterstock_296841725На снимката: дворецът Монсерат /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Дворецът и прилежащите му градини дължат своето име на малък параклис, посветен на Девата на Монсерат, построен от Фриар Гаспар Прето през 1540 г., след посещение на светилището на Монсерат, близо до Барселона, Испания. Църквата осъществява дейност до 18 век, в началото на който параклисът е изоставен. Силно повреден от земетресението от 1755 г., имотът е бил отдаден под наем на богат ирландски бизнесмен Джералд де Висме, който възлага строежа на неоготически дворец, където живее за кратък период от време. През 1794г. английския писател Уилям Бекфорд се заселва в Монсерат, реконструира двореца и оформя градините. През 1809 г. лорд Байрон посещава мястото и го описва като „първо и най-вече красиво място в Кралството“ в поклонническото му повествование „Поклонението“ на Чайлд Харолд.


rsz_shutterstock_753541327На снимките: куполът /източник на снимката: www.shutterstock.com/

През 1856 г. изоставеното имение е закупено от друг богат англичанин Франсис Кук, по-късно първият виконт на Монсерат. Той построил страхотен дворец в ориенталски стил с възраждащи се елементи, които се превръщат в перфектното свидетелство за нео-романската архитектура и за превъзходното творчество на архитекта Джеймс Ноулсс младши. Районът около двореца се превърна в екзотична градина с растения от цял ​​свят, които озеленяването бе възложено на английски градинар Джеймс Бърт.

shutterstock_368531486 shutterstock_784007551

На снимките: галерията и Музикалната зала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Интериорът на двореца ще ви остави без дъх. Всеки детайл е богато украсен, без обаче да е прекалено, както в двореца Пеня. Налице са мавритански и индийски влияния, но те „работят“ заедно, за да създадат красив и хармоничен дизайн. Влизайки в двореца, първото, което ще ви впечатли е Куполът. Оттам ще стигнете до коридор, свързващ трите кули на двореца. В другия край на галерията е музикалната стая, украсена с изображения на музите и благодатта. То се допълва от друг удивителен таван. На противоположния край на двореца е входното антре, което се отваря към терасата и фонтана Тритон.

shutterstock_718125124На снимката: терасата и фонтанът Тритон /източник на снимката: www.shutterstock.com/;

Повече снимки от Монсерат може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Синтра тук: