Рибейра е един от най-популярните квартали в Порто. Това е една от най-автентичните и живописни части на града в сърцето на стария град. Както подсказва името му, районът е разположен на брега на реката (Ribeira на португалски произлиза от думата река). Неговите колоритни и удивително декорирани фасади са забележителни и вие ще откриете, че и старите терасовидни къщи на брега, които отразяват река Дуро, и останалите сгради, по-нагоре по малките криволичещи улици, са еднакво приятни.

shutterstock_769182694На снимката: разноцветните къщи на Рибейра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Рибейра е приключение в цвят и вкус. Многобройните ресторанти и кафенета, разположени под арки по крайбрежната алея, правят района популярно място за отдих и социализация. Това е и оживен търговски район, където хранителните специалисти обменят опит с местните месари и рибари. Над всичко това местните хора споделят клюките от балконите или от отворените прозорци. Любителите на историята също няма да останат разочаровани, тъй като в очарователния квартал могат да се открият средновековни реликви, построени върху римските основи. ЮНЕСКО с6ъщо оцени Рибейра и отдавна го обявяви за обект на световното културно наследство.


shutterstock_1013813110На снимката: Рибейра е популярно място за отдих и социализация /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Насладете се на освежаваща напитка и се потопете  в уникалната атмосфера Има десетки кафенета, барове и ресторанти. Целият град като че ли идва тук, особено през празничните дни и Нова година.

shutterstock_1017171364На снимката: Рибейра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В центъра на площада има бронзовият куб, заобиколен от кафенета, а точно зад ъгъла на Rua da Alfândega е „Casa do Infante“, където принц Енрике Мореплавателят е роден през 1394 година. През годините сградата служи като митница на града, а и сега съхранява архивите на града, включително документа на кръщението на принц Енрике, както и други статии и ръкописи, свързани с историята на Порто.