Книжарница Лело

Най-красивата книжарница в Порто

Книгите имат дарбата да създават особена атмосфера – атмосфера на топлина, уют, спокойствие. Някои книжарници обаче се открояват от другите. Тези книжарници могат да накарат сърцата на любителите на книги да затуптят силно, както и да накарат незаинтересованите да преосмислят и променят отношението си.

 DSC03903

Книжарница Лело е една от тези книжарници. Тя е и едно от най-интересните и известни места в Порто. Историята на нейното възникване не е особено вълнуваща. Възниква като малка книжарница, основана на Rua dos Clérigos от французина Ернесто Шардон през 1869г. През 1894г., след като собствеността се сменя на няколко пъти, книжарницата попада в ръцете на фамилията Лело. Братята Лело започнали да търсят място, където да могат да изградят книжарница от нулата. Така през 1906 г. книжарница Лело се ражда точно там, където се намира в момента – в началото на Rua das Carmelitas. И оттук започва вълнуващата част от нейната история.


Откриването на книжарницата на Лело е важно събитие в културния живот на Порто от двадесети век. Освен медийното отразяване, отразено дори от бразилските вестници, на откриването присъствали велики литературни фигури от Порто, сред които известните писатели Гуера Джункейро и Жулио Брандао. (Вероятно никога не сте чували за тях, но и двете са велики). Не е трудно да си представим влиянието на книжарницата Лело. Човек трябва само да се върне над сто години назад, до времето, когато книгите и вестниците са били център на културния живот на града, определяйки тенденциите и движещите велики дебати през двадесети век.

DSC03925 DSC03932

Към това трябва да се добави стилът на самата сграда, който е абсолютно новаторски, както и фактът, че това са били първите архитектурни структури на града, изградени със стоманобетон. Истински лукс в очите на деветнадесети век, чар, който продължава до днес. Братя Лело възлагат на инженера Франсиско Ксавие Естевес да построи сградата. Естевес създава истински шедьовър – една от най-красивите книжарници в света, обявена по-късно за паметник на културата.

Още фасадата на книжарницата прави впечатление – цветна неоготическа фасада с известни картини на Хосе Билман, които символизират изкуството и науката. Книжарницата се състои от две нива, свързани с голямо, извито, червено дървено стълбище, чиито парапети са украсени с изящни дърворезби. Красивият стъклен покрив подсилва ефекта на възхита. На него е изписано мотото на книжарницата – Decus in Labore / Достойнство в труда/. По колоните са поставени бронзови барелефи на известни португалски писатели.

DSC03951 DSC03956

Говори се, че Джоан Роулинг се почерпила вдъхновени за написването на Хари Потър в Порто, именно в тази библиотека. Известната писателка живее в Порто в продължение на 10 години като учител по английски в началото на 90-те години и често пие кафето си на втория етаж на книжарницата на Лело. Има наистина големи сходства между стълбището на книжарницата на Лело и описаното в Хогуортс. Смята се също така, че костюмите учениците на Хогуортс са били вдъхновени от костюмите на студенти в Португалия, съставени от черен костюм и черно палто. Университетът на Порто се намира недалеч от книжарницата.

DSC03974 DSC03981

За да посетите книжарницата, трябва да заплатите символичната сума от 5 евро, срещу която получаване ваучер, който може да бъде използван при покупка на книга, като стойността на ваучера ще бъде приспадната от стойността на книгата.

Повече информация може да получите на официалния сайт на книжарницата: https://www.livrarialello.pt/en-us/.

Адрес: Rua das Carmelitas, 144, Porto;

Повече снимки от книжарница Лело може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Порто тук: