Църквата Свети Франциск

Църквата на Свети Франциск е една от най-очарователните религиозни сгради в Порто. Мястото вече не служи като функционално място за поклонение, но е най-поразителната църква в града по отношение на декоративното наследство, ценно от гледна точка на естетическите му качества и от финансова гледна точка.

shutterstock_658804687На снимката: църквата отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Църквата на Свети Франциск е построена между края на 14-ти и началото на 15-ти век (1383-1410) и разполага с видни готически и барокови елементи. Екстериорът на мястото не е толкова привлекателен, но интериорът е причината за репутацията на църквата. Това е, досега, най-изящната и богато украсена сграда в Порто (някои дори могат да кажат в Европа). Повечето от декорациите датират от 17-ти и 18-ти век, в съответствие с вкуса на изобилни мотиви, характерни за бароковия стил: флорални мотиви, плодове, животни, херувими, всички изработени от злато, украсяват и украсяват готическите тънки мраморни колони и арки. По една просто оценка, количеството злато, използвано за тези декорации, е около 400 килограма. Докато е потънал в тежки орнаменти, интериорът на църквата е претъпкан с удивително проста бяла статуя на Свети Франциск (Сао Франсиско), покровител на мястото.


shutterstock_264438017На снимката: част от интериора на църквата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

На върха на художественото наследство, това, което също е забележително по отношение на църквата в Свети Франциск, са нейните катакомби, които подслоняват тленните останки на хиляди хора. Има и музей, Музеят на Свети Франциск, който заслужава да бъде посетен.

Адрес: Rua Infante D. Enrique, 4050-297;

Повече снимки от църквата може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Порто тук: