Океанариумът

Лисабонският Океанариум (Oceanário de Lisboa) е вторият по големина аквариум в Европа след L’Oceanogràfic във Валенсия. В неговото местообитание съжителстват повече от 15 000 същества.

Сградата на Океанариума е един от най-очарователните в Парка на нациите. Тя „плува“ в океана и може да бъде достигната чрез пресичането на мост. По време на изложението в Лисабон през 1998 г. се нарича Океанският павилион (Pavilhão dos Oceanos) и е една от най-популярните атракции.

shutterstock_514523800На снимката: Океанариумът отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Океанариумът е разположен на два етажа. Състои се от две сгради, свързани помежду си чрез топла връзка. Едната се използва за временни експозиции, а другата за постоянни. В постоянната част от океанариума е представен животът в Световния океан. В средата на сградата на 1000 м2 е разположен един огромен аквариум с обем от 5000 м3, прозрачен покрив и височина 7 метра, който може да се разгледа докато посетителите се спускат  спираловидно около стъклото му – там е представен животът в топлите морета и океани. Успоредно с това в съседните сграда има множество по-малки аквариуми. Препоръчваме да следвате стрелките, за да успеете да разгледате всички представени морски видове. На последния етаж са разположени водни животни, които живеят най-близо до водната повърхност, докато на долния етаж ще откриете същества от дълбоководно море.

shutterstock_719446129На снимката: централният аквариум /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Най-големият аквариум е може би най-впечатляващата част от океанариума. Тук се намират стотици видове, включително няколко типа акули, охлюви и цветни тропически риби.

Адрес: Esplanada D. Carlos I, Park of the Nations;

Повече снимки от океанариума може да видите в нашата Галерия: