Национален музей на каретите

Националният музей на каретите (на португалски: Museu Nacional dos Coches) е един от най-интересните музеи в Лисабон. Намира се на площад „Алфондо де Албукерк“ /“Afonso de Albuquerque“/ в района Белем в Лисабон, Португалия. Музеят разполага с една от най-добрите колекции от карети в света и е един от най-посещаваните музеи в града.

Районът на Белем предлага на своите посетители множество забележителности, сред които са манастирът „Свети Жером“, кулата Белем и Паметникът на откритията. За съжаление останахме с впечатлението, че Националният музей на каретите остава в страни от полезрението на повечето туристи именно заради този факт. Това обаче съвсем не трябва да бъде така, защото в музеят е изложена великолепна колекция от карети, представляващи истинско произведение на изкуството, които заслужават внимание.

DSC05811


Историята на музея започва през далечната 1900г., когато в Париж са изложени португалски кралски карети. Кралица Амелия, която изиграла водеща роля за изложението, решила да създаде постоянен музей. Тя преместила множество вагони, карети и други свързани предмети от многото кралски дворци в бившо училище за конна езда в кралския дворец на Белем. Когато музеят е открит през 1905 г. като музей на Кралските карети, в него е изложена колекция, състояща се от 29 карети. Колекцията се разширява с течение на времето и сега е една от най-големите в света. През 1910 г., когато Португалия е обявена за република, името на музея е променено на Национален музей на каретите.

Старата сграда на музея

Понастоящем музеят се помещава в две сгради. Едната от тях е тази, която доскоро приютяваше целия музей, а именно сградата на бившето Кралско училище по езда. Тази сграда сама по себе си представлява атракция. Построена е по заповед на принц Жоау, бъдещият крал Жоау VI с цел да замени старо училище за езда от 1726г. Италианският архитект Джакомо Азолини разработва неокласическа структура с голяма централна арена, дълга петдесет метра. Строителството започва през 1787 г., но поради сложните декорации сградата е завършена едва през 1828г. Докато екстериорът на сградата е по-скоро скромен, интериорът е прекрасно украсен с керамични пана, гоблени, големи картини, йонийски колони и мраморни пиластри. Вътрешната арена е с дължина 50 м и ширина 17 м и е използвана за обучение на коне, изложби и игри за конна езда, които могат да бъдат наблюдавани от балконите от португалското кралско семейство.

DSC05819 DSC05821

Новата сграда на музея

На 22 май 2015 г. най-накрая бе открит новият национален музей на каретите, проектиран от носителя на наградата Прицкер Пауло Мендес да Роча. Новата сграда е била завършена още през 2012 г., но тъй като музеят се борил с финансови проблеми, наложително било да се изчака няколко години за мултимедийно съдържание, музеографски проекти и прехвърляне на колекцията.

DSC05832

През 2008 г. министърът на икономиката възлага новият музей да бъде построен със средства от Казиното на Лисабон. Изборът на бразилските архитекти, които формирали партньорства с португалските фирми Bak Gordon Architects и Afa Consult Engineers, е легитимиран от дългата културна връзка между Португалия и Бразилия. Разположен в Белем, в близост до реката и оригиналния музей, проектът се развива в два етапа: един за изложбата и един с аудитория, административни офиси и ресторант.

Колекцията

Най-старата карета в музея и една от най-старите в света е каретата на крал крал Филип II Португалски (Филип III Испански),с която той пътува от Испания до Португалия през 1619 г. Тя е изработена в началото на 17 век. Външният й вид е скромен в сравнение с богато декорирания с червено кадифе интериор.

DSC05848

С течение на времето, каретите се превръщат в символ на статус, което води до усложняване на декорациите. Няма как да останат незабелязани няколко помпозни барокови карети от 18 век, украсени с картини. Най-впечатляваща сред тях е церемониална карета, подарена от папа Клемент XI на крал Жоау V през 1715 г., и трите карети на португалския посланик при папа Клемент XI, изработени в Рим през 1716 г.

Адрес: Praça Afonso de Albuquerque

До музея може да стигнете със следния транспорт:

Автобус: 727, 728, 728, 714, 751;

Трамвай: 15;

Повече снимки от музея може да видите в нашата Галерия: