Манастирът Свети Жером

Манастирът „Свети Жером“ представлява забележителна от архитектурна гледна точка сграда. Той се издига в квартала Белем, в западната част на Лисабон, където са съсредоточени редица паметници на културата, музеи и дворци.

Строителството на манастира започва през 1501 г. по заповед на Мигел I, Строежът продължава 100г. Първоначално проектът бил финансиран от средствата, събрани от Vintena da Pimenta – 5% данък върху търговията на стоки от Африка и Ориента, еквивалентен на 70 килограма злато годишно, с изключение на тези данъци, събирани при вноса от пипер, канела и карамфил, които отивали директно към короната. С притока на такива богатства, архитектите на „Свети Жером“ не се ограничали до дребномащабни планове, а средствата, които вече са били предписани за друг манастир –  манастира Баталха, били пренасочени към проекта в Белем. Мигел I избрал религиозният орден на Йеронимите да се настани в манастира.Мануел. Монасите трябвало да се молят за вечната душа на краля и да оказват духовна помощ на навигаторите и моряците, които заминавали от пристанището Рестело, за да откриват нови земи.

shutterstock_189972077


На снимката: манастирът „Свети Жером“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Манастирът е проектиран по начин, който по-късно станал известен като мануелин: богато украсен архитектурен стил със сложни скулптурни теми, включващи морски елементи и предмети, открити по време на морските експедиции, изсечени във варовик. Първоначалното намерение било манастирът да бъде завършен за 8 години. Значителният приток на средства от данък върху вноса от колониите обаче, станали причина мащабът на строителството да бъде значително разширен. Завършеният манастир е осветен от крал Фелипе II, испанският владетел на Иберийския съюз, през 1604 г., почти век, откакто били поставени основите.

shutterstock_246750598

На снимката: южният портал на манастира „Свети Жером“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Като по чудо сградата на манастира е една от малкото, които оцеляват при разрушителното земетресение от 1755г.. Това се дължи на масивните му сводове, макар че статуи от нишите и колоните се срутват. Уникалният архитектурен стил е причина манастирът да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство. Мануелинският стил наистина заслужава възхищение заради изящните си детайли. Брилянтно изваяните скулптури на южния портал са дело на испанския творец Хуан де Кастиля. Порталът прилича на светилище и има внушителни размери – висок е 32 метра и широк 12 метра. Над скулптурите се издига кръст на Христовите рицари и статуя на принц Енрике Мореплавателя – прачичо на Мануел I, станал причина за португалските отвъдокеански амбиции. Облицованите от него особености включват изобилие от чекмеджета и върхове, с много издълбани фигури, стоящи под балдахин в издълбани ниши, около статуята на Хенри Навигатора, стоящи на пиедестал между двете врати. Тимпана над двойната врата показва две сцени от живота на св. Жером: от лявата страна, отстраняването на трън от лъвската лапа и от дясната страна, опитът на светеца в пустинята. В шпиндел между тези сцени е герба на крал Мануел I. Мадоната (Санта Мария де Белем) е централната фигура на портала. Тя държи в ръката си чаша с подаръци от влъхвите. Девата е обградена от множество статуи, представляващи пророците, апостолите и някои светци .Портата е хармонично обградена от всяка страна с голям прозорец с богато украсени корнизи.

shutterstock_761187274

На снимката: западният портал на манастира „Свети Жером“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Също толкова забележителен е и типично мануелинския вход на задния портал, вътре в портика, със статуи от изумителния френски скулптор Никола дьо Шантрен. В тимпана има сцени, свързани с Христос: отляво надясно: Благовещението (ангела, който съобщава на Мария, че ще роди); Рождество (раждането на детето на Христос); и Богоявление (поклонението на влъхвите). Два ангела държат ръцете на Португалия, близо до архиволта. Платната от всяка страна на портала са изпълнени със статуи, сред които са статуите на крал Мануел I и кралица Мария от Арагон, коленичили в ниша под разкошен декориран балдахин, заобиколен от техните покровители: Свети Жером и Свети Йоан Кръстител.

Влизайки в манастира, ще се озовете в спираща дъха галерия със сводове, шедьовър на мануелинския стил, чиито арки и стройни колони са така майсторски изваяни, че приличат на негланциран мрамор. В манастира се намират гробниците на двама португалски герои – Вашку да Гама и Луиш Ваш де Камойш.

shutterstock_445404220

На снимката: гробницата на Вашку да Гама /източник на снимката: www.shutterstock.com/

За всеки посетител на манастира е вълнуващо преживяване да се докосне до живота и историята на мореплавателите през вековете. Тук се намира Музеят на корабоплаването, запазил уникални прибори, части от оръдия на стари морски съдове и пълна колекция от всички типове ветроходи, с които някогашните мореплаватели са създавали славата на страната си. Музеят е официално открит за посетители през 1863г. със смайваща експозиция от над 17 000 експоната събиран от преди цели осем столетия сред които моряшки принадлежности, моряшки униформи, макети на офицери в прилежащите им униформи, както и всевъзможни макети в различни размери на презокеански кораби и ветроходи.

shutterstock_646557070

На снимката: вътрешния двор на манастира „Свети Жером“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В „съвременното“ крило на манастира се помещава и Археологическият музей, където може да откриете някои много интересни експонати, Сред тях е римска статуя от II век на Аполон, намерена в Алгарве и гранитните глигани и воини от района на Доуро. В Залата със съкровищата са изложени красиви бижута от бронзовата епоха. В една от залите има дори египетски мумии.

shutterstock_661210240

На снимката: част от интериора на манастира „Свети Жером“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/;

Повече снимки от манастира може да видите в нашата Галерия: