Манастирът на Ордена на Христос, град Томар

Томар е очарователен град, изпълнен с история, което го прави задължителна спирка при обиколка из Португалия. Намира се на едва час път с кола от столицата Лисабон. Възникването му е свързано с рицарите – тамплиери. През 12 век те биват възнаградени със земя от краля на Португалия поради приноса, който имат в изгонването на маврите от страната. Получавайки земя, част от рицарите се установяват по тези места и издигат крепост, за да пазят земите си от нападенията на неприятели. Постепенно около крепостта възниква селище, получило по-късно името Томар.

DSC03149

Градският пейзаж на Томар е доминиран на запад от Манастирът на Ордена на Христос, разположен на върха на хълм, недалеч от центъра на града. Манастирът е заобиколен от стените на замъка Томар. Построен е в края на 12 век по заповед на Гуалдо де Паис – четвърти велик майстор на Ордена на тамплиерите. Манастирът на Ордена на Христос е забележителен не само в архитектурно отношение. Той често бива определян като магичен и мистериозен. Бил е седалище на Ордена на рицарите-тамплиери до разпускането му през 1312г. Строителството на манастира продължава 5 века, което го превръща в ценен пример за архитектурната история на Португалия – ясно могат да бъдат различени елементи в стил мануелин, готически и ренесансов стил.


DSC02983

Славата на рицарите-тамплиери като непобедимо войнство обаче рухва, когато след битката при Акон през 1291 г. Светите земи окончателно падат в ръцете на арабите. Така рицарите изгубват основата на своето съществуване – нещо, от което се възползва френският крал Филип IV Хубави. Той решава да се разправи с отслабения орден, който се меси в държавните дела, и да прибере огромните му богатства. Започват гонения срещу тамплиерите, обвинени са в ерес, содомия, канибализъм и какво ли не още. На 22 март 1312, преди 700 години, папа Климент V премахва ордена на тамплиерите. Главата на католическата църква действа под натиска на френския крал, който обвинява рицарите тамплиери в ерес. С един административен акт – папската була Vox in excelso – се слага край на съществуването на тамплиерите. Папа Климент е избран с протекцията на краля и живее във Франция. А за Филип тамплиерите са станали прекалено богати и могъщи. Две години след началото на изтреблението на тамплиерите, на 18 март 1314 г., последният им Велик магистър Жак дьо Моле е изгорен на клада като еретик.

DSC03028

Орденът на Христос е рицарски орден със седалище в Португалия, смятан за наследник на Ордена на тамплиерите. Той е основан от крал Денис I Португалски през 1317 г. – 5 години след забраната на Ордена на Храма от папа Климент V. След продължили няколко години преговори Орденът на Христос получава имуществото на тамплиерите в Португалия, включително крепостта Томар. Големият престиж на този орден настъпва по времето на принц Енрике Мореплавателя (1418-1460), когато голяма част от богатствата от експедициите отиват за забележителните строежи, скулптури и картини в Томар и манастира Жеронимуш в Лисабон. Това продължава до 1834 г., когато са забранени със закон всички ордени. Тогава манастирът става собственост на графа на Томар.

DSC03055-2

Църквата към манастира, известна като ротонда, датира от 16 век, но съдържа и част от оригиналната постройка в романски стил от 12 век. Тя наподобява ротондата на Божи гроб в Йерусалим. Южният й портал е изкусно декориран. Тя е построена от първия велик майстор на тамплиерите Гуалдим Паис. Има 16 страни, а в центъра й е поставен малък осмоъгълен пищно декориран параклис.

Това всъщност е една типична за тамплиерската архитектура ротонда. През 1356 г. манастирът става дом на Ордена на Христос в Португалия и декорацията на ротондата отразява богатството на Ордена. Рисунките и фреските, изобразяващи предимно библейски сцени от 16-ти век, както и позлатената статуя под византийския купол, бяха внимателно реставрирани. Когато е построена мануелинската църква, тя е свързана с ротондата от аркада. В центъра на една от галерите на църквата е поставена фигура на ранения Христос. Има много картини, стенописи и скулптури в този параклис, които разказват за живота на Христос, а не липсват и символите на кралската власт.Много от творбите са дело на мануелинския архитект Диого де Аруда. Част от тях са завършени от испанеца Хуан де Кастиля.

DSC03076 DSC03084

Построен в продължение на пет века, манастирът на Христос е свидетелство за архитектура, съчетаваща романски, готически, мануелински, ренесансови, манеристически и барокови елементи. Както вече споменахме, през 1356 г. манастирът става дом на Ордена на Христос в Португалия и декорацията на ротондата отразява богатството на Ордена.

DSC03124

След като се насладят на изяществото на ротондата, широко стълбище отвежда посетителите към сградите на манастира. Главната галерия е построена през 1529г. В нея могат да бъдат открити множество мануелински мотиви. Излизайки на терасата, погледът попада върху малката Галерия на Санта Барбара и така често фотографирания мануелинския прозорец – шедьовъра на Диого де Аруда. Каменоделската резба с морски мотиви и кралски символи е наистина впечатляваща. Над него се извисява кръстът на Ордена на Христос. Спираловидно стълбище от тази тераса води към други тераси, откъдето изгледа към монашеската градина и руините на управителното тяло на манастира, е прекрасен. Сред останалите забележителности в манастира е високият коридор, водещ към монашеските килии, а кухнята и трапезарията.

DSC03140

Обиколката из манастира на Ордена на Христос в Томар, който е обект на Световното културно наследство, е едно неповторимо преживяване.

Адрес:Igreja do Castelo Templário, 2300-000 Tomar, Portugal;

Повече снимки от манастира на Ордена на Христос може да видите в нашата Галерия: