Религиозната столица на Португалия

Герб на града

BRG

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да откриете тук.


Брага е петият по големина град в Португалия. Намира се в северозападната част на страната, разположен е между реките Кавадо и Ешти. Разстоянието до Порто е едва 50 км.

DSC04443

Имащ хилядолетна история, Брага може да се похвали с прекрасна архитектура. Градът е чудесна туристическа дестинация, която съчетава история и култура, с многобройни забележителни туристически атракции. Той често е определян се смята за религиозен център на Португалия, и това се потвърждава всеки час, когато се разнесе звук от различни църковни камбани. Брага е домът на най-старата катедрала в Португалия, а еднодневното разглеждане на забележителности може да даде представа за важността и обширната история на града. В лабиринта от тесни улички готическите църкви се връщат на модерни търговски улици и величествените барокови сгради обграждат спокойни площади.

История

Брага се намира в сърцето на провинция Миньо. Този район е бил обитаван още от времето на неолита. Доказателство за това е Бритейрос. Бритейрос представлява археологически комплекс, включващ руини на келтско-иберийско селище. Селището датира от 300 години преди Христа. При археологически разкопки са разкрити над 150 кръгли каменни къщи, няколко от които са реконструирани. Недалеч от Брага могат да бъдат видяни и останките от древноримския град Бракара Августа, основан от император Октавиан Август през 14 век. По време на Римската империя градът е важен търговски център поради стратегическото си местоположение. Последващите окупации от вестготи, шваби и маври обаче го оставят на практика разрушен.

shutterstock_420494797

На снимката: Бритейрос /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Просперитетът на града бива възстановен през 11 век, когато живеещият тук архиепископ на новоосвободения град поема църковната власт над целия Иберийски полуостров. През 15 век в Брага започва усилено строителство – ренесансови фонтани и площади, църкви и редица представителни сгради. Развитието на града продължава и след като през 1716г. Лисобон поема патриаршията.

Забележителности

Катедралата на Брага е първата португалска катедрала, издигната няколко десетилетия преди основаването на страната. Днес, голяма час от оригиналната структура в романски стил е скрита под пищни готически и барокови допълнения. Строителството на катедралата започва и в края на 11-ти век. Посветена е на Дева Мария. Катедралата е осветена от епископ Педро на тържествена церемония на 28 август 1089 г. Съревноваваща се с катедралата на Сантяго де Компостела, катедралата на Брага е гордостта на града.

shutterstock_665155627На снимката: катедралата на Брага /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Съкровищницата в музея на катедралата е най-голямата й забележителност. В нея са изложени скъпоценности, събирани през вековете – златни и сребърни потири, разпятия от кристал и слонова кост, църковни одежни със златни нишки, бижута, подноси и много други. Тук може да видите и кръста от а първата меса, отбелязана в Бразилия, водена от Педро Алвареш Кабрал

Наричана още Санта Мария де Брага, в катедралата са запазени художествени реликви от над девет вековната й история. Врата Порта до Сол /Porta do Sol/, главният портик и апсидата на манастира Санто Ампаро са запазени в оригиналния им романски стил. Входният портал е изграден в готически стил. Вътре откриваме красив олтар, изработен от бял камък и статуя на кърмещата Св.Богородица, считана за дело на френския ренесансов художник Никола дьо Шантрен. Посетителите трябва също така да обърнат внимание на великолепно резбования хор от 15-ти век и великолепните барокови органи. В параклиса на кралете е изложено мумифицираното тяло на  архиепископ от 14 век, както и гробниците на Анхри от Бургундия и съпругата му Тереза – родители на първия крал на Португалия Алфонсу Енрикеш.

shutterstock_1005949309

На снимката: част от интериора на катедралата на Брага /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Срещи катедралата се намира някогашния Епископски дворец. Днес сградата е заета от офиси на общинската администрация. Зад сградата е намира красиво поддържаната градина Санта Барбара.

Музеят на изкуството се помещава в сградата на двореца Бишкаинюш. Това всъщност е представителна градска къща, разположена на запад от пешеходната зона, точно от външната страна на Порта Нова. Самата сграда е достатъчно основание да посетите музея. Вътре може да придобиете представа за социалната история на португалската аристокрация.

shutterstock_665913577

На снимката: Епископският дворец /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Най-известната забележителност на Брага се намира на 6 км. извън града. Най-впечатляващото религиозно светилище в Португалия, Бом Жезуш до Монте /Bom Jesus do Monte/, се намира на шест километра източно от Брага в зелен парк, разпростиращ се по западните склонове на Монте Еспиньо и остава една от най-привлекателните туристически атракции на Португалия. Особено впечатляващо е великолепното двойно бароково стълбище, водещо към църквата. Монументално стълбище е изградено от гранит и свързано с поредица от параклиси, показващи 14-те кръстовища. 

shutterstock_498707995 shutterstock_57336520На снимката: Бом Жезуш до Монте /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Ще тръгнете от изображения на мъките на Христос на кръста в най-ниската част към Петте сетива в средата. Накрая ще стигнете до символите на трите добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Място на поклонение за поклонници от цял свят, храмът на върха може да бъде достигнат чрез фуникуляр или пеша чрез изкачване по стръмните стълби. Усилието от изкачването е възнаградено с невероятна панорамна гледка.

shutterstock_734856466

На снимката: гледката от върха на Бом Жезуш до Монте /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Места в Брага

Прочети повече