Авейро

Все още далеч от масовия туризъм, очарователният Авейро е задължителна спирка за всеки, който пътува из северна  Португалия. Може да не е толкова романтичен като Лисабон, нито толкова динамичен като Порто, но Авейро има своя индивидуалност и забележителности, които заслужават внимание.

Много места в Европа, а и не само, претендират, че са местният еквивалент на Венеция, малко от тях обаче могат да оправдаят това твърдение. Авейро е едно от тях. Разположен на брега на лагуна, прорязан от канали, по които плават цветни лодки молисейро, градът наистина напомня за Венеция. В миналото тези лодки са били използвани за събиране на водорасли. Тъй като местната почва била песъчлива, те служили за наторяването й. С появява на съвременните торове тяхна тази функция била изоставена. Постепенно красивите цветно боядисани лодки започнали да развеждат туристите из каналите на града. Днес те са се утвърдили като основната туристическа атракция на Авейро, предлагайки вълнуващи круизи по реката.


Друга характеристика, която привлича посетителите на Авейро, са неговите елегантни сгради в стил арт нуво, разпръснати из целия град, които играят важна роля както за културната идентичност на града, така и за местната администрация, която организира обиколки с екскурзовод. Много от тях са разположени по протежение на главния канал, но има някои извън утъпканите пътища и на други места. Местоположението на сградите е посочено в пътеводител, наличен в туристическия офис, а можете да опознаете този стил още по-добре в музея, посветен на него. Ако сте запалени по съвременната архитектура, разходете се из модерния университетски център, който включва някои сгради, проектирани от някои от най-известните португалски архитекти, своеобразен музей на открито, в който са изложени едни от най-значимите образци на съвременната национална архитектура. 

Друго важно място за посещение е Музеят на Авейро. Музеят на Авейро се помещава в стария Доминикански манастир, посветен на Исус. Датира от втората половина на 15 век. Основана е от D. Brites Leitão и D. Mécia Pereira. Принцеса  Хуана, дъщеря на крал Афонсо V, пристига в манастира през 1472 г. и прекарва тук последите 18 години от живота си.  В манастира е запазена стаята на принцеса Жуана, която прекарва последните 18 години от живота си тук. Канонизирана за светица през 1693 г., за тялото й е изработен изящен мраморен саркофаг, разположен под мястото на църковния хор. На горния етаж се намират много картини, скулптури, дърворезби, мебели и сребърни изделия от 15 до 18 век. Запазена е и манастирската аптека от 18 век.

През 1882 г. сградата е предоставена на Третия доминикански орден, който я преобразува в Колеж Света Жуана. През 1910 г. с прилагането на републиката и нарастването на религиозната нетърпимост общността на колежа е разпусната. През същата година манастирът е затворен и Църквата на Исус е класифицирана като национален паметник. Музеят на Авейро се помещава в манастира на Исус от 1911 г.

Църквата на Исус заслужава специално внимание, украсена с разкошна златна дограма и азулежу (ръчно рисувани декоративни плочки). Тази църква е изящен пример за богата барокова украса.  Вътрешният хор, съдържащ гробницата на принцеса Жуана, е шедьовър на бароковото изкуство в многоцветен мрамор със скулптурни елементи, повлияни от италианския вкус, създаден от кралския архитект Жоао Антунес. Обителта, датираща от края на 15-ти век и 16-ти век, и трапезарията с изящната си трибуна за четене и стени, покрити с плочки, също заслужават внимание.

Музеят притежава значителна колекция от картини, скулптури и бижута. В същото време можете да преминете през тихите му доминикански стаи, сред аркадите на обителта, да видите цветовия контраст в църковните олтари или тържествените камъни в спалното помещение.

Емблематично за града е сладкото, приготвено с яйца и захар – „овос моле“ (меки яйца), които се продават в дървени бъчви или увити в хрупкава вафла в различни форми. Но преди това лакомство можете да успокоите стомаха си с изкушения, които предлага морето, като миди, прясна риба на скара или гювеч и характерни за този регион змиорки, които се сервират гювечи или мариновани.

Идеално място, където може да направите това, е Коста Брава, селище, намиращо се на няколко километра от Авейро. Прочуто е с цветните си рибарски къщички, напомнящи за времето, когато Коста Нова е била рибарско село. На рибния пазар в курорта можете да изберете прясно уловена риба, раци, скариди и други морски дарове, които да приготвят за вас на място.

Резервирайте своя престой в Авейро, използвайки линка по-долу. Ние отседнахме в Aveiro Urban Flat – самостоятелен апартамент, недалеч от центъра на града, предлагащ и паркинг в подземен гараж.

Повече снимки от Авейро и Коста Нова може да видите в нашата Галерия: