Амаранте

Герб на града

AMT1

Местонахождението на града, както и подробна негова карта, може да намерите на следния линк.


Амаранте  е малък град, разположен на двата бряга на река Тамега, приток на река Дуро. Макар и малък, градът е привлекателен и значим от историческа гледна точка. Определян е като „Мека“ за поети и художници. Градът е идеален за корица на пощенска картичка. Всъщност целият град има вълшебно приказно усещане!

shutterstock_426437650(1)

На снимката: изглед към Амаранте от манастира Сан Гонсалу /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Амар е португалската дума за любов и е подходящ да е първата част от името на този атрактивен град. Селище от 4-ти век пр.н.е., Амаранте се намира в богатите земеделски земи в региона Миньо, северната част на страната, която отговаря за гроздето за сорта виньо верде – младо  вино, уникално за Португалия. Най-известната му забележителност – манастирът „Сан Гонсалу“ се издига живописно до арките на гранитен мост от 18 век. Смята се, че е помогнал на местните герои да отблъснат френското нашествие в началото на 19 век, след което французите унищожили голяма част от Стария град. Ако се разходите из Стария град, ще попаднете сред красиви къщи от 16-18 век. По прозорците им има саксии с цветя, а фасадите им са декорирани с рисувани плочки азулежу. Времето сякаш е спряло тук.

shutterstock_667884250

На снимката: манастирът Сан Гонсалу /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Местният манастир и църквата към него носят името на патронни светец на града – Сан Гонсалу. Роден тук през 1100 г., способността му да лекува болните му спечелила специалния му статут. Гранитът, използван за построяването на тези религиозни сгради през 16-ти век, е необичаен златисто-меден оттенък, особено атрактивен на светлината на залязващото слънце. Сан Гонсалу е покровител на женитбата. Затова и неговата статуя честно бива докосвана от тези, загубили надежда, че ще открият своята половинка. В Амаранте се организира един от най – интересните фестивали в Португалия – фестивала на Сао Гонсалу. Той се прави в чест на неомъжените двойки, като те си разменят сладки, изработени във формата на мъжки полов орган като символ на тяхната любов. Забавно и любопитно събитие, което се организира първата събота и неделя на месец юни.  

shutterstock_650835898(1)

shutterstock_715920028

На снимките: част от Стария град /източник на снимките: www.shutterstock.com/

Друг известен син на Амаранте е художникът Амадеу де Соуза Кардозу, който в краткия си живот в началото на 20-ти век създава някои известни в международен план картини в стил кубизъм. На втория етаж на манастира има музей, посветен на него.