Португалия

Portuguese flag.png

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.

Година на присъединяване към ЕС: 1986г.


Столица: Лисабон

Обща площ: 92 072 кв.км.

Население: 10,6 мил. души.

Валута: евро.

Шенгенско пространство: член на Шенген от 1991г.

Официални празници:

  • 25 април – Ден на свободата. На 25 април 1974г. група офицери извършват военен преврат в Португалия, известен като Революцията на карамфилите. Името на революцията се свързва с факта, че в дулата на оръжията били поставени карамфили и превратът завършил без жертви. В резултат на действията на офицерите бива премахната диктатурата и е поставено началото на демокрацията.
  • 10 юни Ден на Португалия. На 10 юни Португалия чества своя национален празник. Денят отбелязва смъртта на поета Камоеш, починал през 1580х. Той е автора на най-епичната поема в португалската литература – „Os Lusiadas”, разказваша за богатството и силата на Португалската империя.

Република Португалия е разположена на Пиринейския полуостров и в Атлантическия океан (остров Мадейра, Селванските и Азорските острови).

Лисабон е най-западната европейска столица. Разположена е на мястото, където река Тежу живописно се влива в Атлантическия океан. Въпреки двете опустошителни земетресения, които преживява, градът не губи своето величие. Възстановяването му се свързва с името на маркиза на Помбал, който нарежда засегнатите сгради да се съборят и на тяхно място издига модерни постройки. Символи на Лисабон са двата моста, свързващи бреговете на река Тежу. Единият от тях е мостът „25-ти април”, водещ към районът Алмада. По-впечатляващ е белият мост „Вашку да Гама”, дълъг цели 17 км.

shutterstock_253333429

На снимката: Лисабон /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В квартала Белем можете да видите на едно място няколко от другите забележителности на Лисабон. Манастирът „Свети Жером” е една от двете сграда запазени след силното земетресение през 1755г. Той е построен през 16 век със средствата, спечелени от Вашку да Гама при пътуванията в Индия. В манастирът се намира и гробът на великия мореплавател. Кулата Белем е другата оцеляла след земетресението и последвалото го цунами сграда. Тя е построена като охранителна крепост на входа на лисабонското пристанище през в началото на 16 век. Построена от бял варовик, тя представлява бастион и 30 метрова кула.  Близо е до Паметникът на откритията. Посветен е на португалските откриватели и учени.

Лисабон се разпростира на няколко хълма. Задължително трябва да се качите до най-високия от тях – Биакса. Там се намира Кащелу ду Сау Жорж (Замъкът на свети Георги). От него се открива великолепна гледка към целия град и реката. Запазени са част от замъка и укрепленията му. Железни асансьори изкачват туристите нагоре. Асансьорът Санта Жуста е един от малкото функциониращи. Той е построен през далечната 1902г. изцяло от желязо. Друг начин да достигнете до хълмовете на Лисабон е с традиционните, романтични трамваи, които ще ви отведат горе само за броени минути.

shutterstock_306705473

На снимката: дворецът Пеня, Синтра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

На няколко километра от центъра на Лисабон се намира Паркът на нациите. Комплексът разполага с ресторанти, търговски център и дори казино. В него се извисява най-високата кула в града – Вашку да Гама, до която отвеждан специален лифт. Перлата в короната му обаче е Океанариумът, в който можете да прекарате цял ден, любувайки се на чудесата на природата.

Близо до столицата се  намира градчето Синтра. В него можете да посетите известния дворец Пена, построен през Средновековието като лятна резиденция на маврите. Комбинацията от различни по стил елементи (барокови, ренесансови, готически и дори египетски) го прави доста нестандартен и различен. Видът му, който виждаме и днес се дължи на крал Фердинанд Втори, вдъхновен от любовта към съпругата си – Мария. Срещу двореца Пеня се издига „Замъкът на маврите” и крепостните му стени, поставени под закрилата на ЮНЕСКО. В градът има и други забележителни сгради – Кинта де Регалейра, Кръглата църква, дворецът Монсерат и Националният дворец на Синтра.

Най-западната точка на Европа е нос Кабо да Рока. Намира се близо до известните португалски курорти Кашкайш и Ещорил. Срещу скромна сума можете да се сдобиете със сертификат за това, че сте посетили най-западната точка на континента.

shutterstock_318325799

На снимката: Кабо да Рока /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Прочутият португалски Портвайн, едно от най-скъпите вина, се произвежда в долината на река Дуро до град Порто. Град Порто се свързва не само с ароматната напитка, но и с историческите си забележителности, многоцветни фасади, красиви дворци и църкви.

Фатима е друго португалско градче, което има какво да предложи на посетителите си. Най-популярно е с църквата „Света Мария Фатимска”. Ежегодно в него се стичат хиляди хора, търсещи изцеление или изпълнение на съкровени техни желания. Святостта на мястото се свързва с явяването на Божията майка през 1917г., на което място е издигната и църквата.         

shutterstock_559177075На снимката: Порто /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Красотата на Португалия не се ограничава само до континенталните и територии. Остров Мадейра, Азорските и Селванските острови са истински тропически рай. Благоприятният климат осигурява буйна екзотична растителност, експлозия от зеленина и цветове. Португалските острови са едни от най-спокойните и релаксиращи кътчета в Европа. Кокосовите дървета, пясъчните плажове и прозрачни води са малка част от това, на което можете да се насладите.

Що се отнася до португалската кухня, тя е смесица между европейската и арабската. От арабския свят са пренесени пикантните подправки като шафранът, червения и черен пипер. Широко използваният чесън пък е внесен от римляните. Традиционна португалска супа е зелевата супа. Освен нея португалците обичат често да похапват царевичен хляб и пикантни наденички. И всичко това в комбинация с Портвайн разбира се.

shutterstock_584632360

На снимката: остров Мадейра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Ако искате да посетите Португалия, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

ПОРТУГАЛИЯ с дъх на Портвайн и аромат на кафе

Дати: 26.04.2024, 27.09.2024
 
Цена: 2 298 лв. 
 

Места в Португалия

Прочети повече