Берген

От пъстрото наследство на Ханзейтския период до съвременен културен център

Берген, вторият по големина град в Норвегия, е и най-голямото пристанище на западния бряг и една от най-натоварените спирки на круизни кораби в Скандинавия. Заобиколен от пръстен от хълмове, известен на местните като Седемте планини (De syv fjell), идиличната обстановка на града и зашеметяващото естествено пристанище затвърждават репутацията му на едно от най-популярните туристически места в Норвегия. Берген е и пълен с музеи, които изследват богатата история на града, славят изкуството и дори позволяват на посетителите да се докоснат до науката.


История

Берген е бил основан през 1070 г. от крал Олаф III. През XII и XIII век градът се превръща в седалище на норвежки крале и епископи. В периода от 1217 до 1299 г. Берген е столица на средновековна Норвегия. През този период градът преживява своя „златен век“, тясно свързан с името на крал Хакон IV Хаконсон (1217-1263). От този период се запазват много сгради с дървени фасади, които придават уникална атмосфера на града и днес. Кралят управлява внушителните 46 години и разширява държавата, включвайки в пределите й Исландия, южните части на Гренландия, островите по северозападното крайбрежие на Британия. Бидейки отличен дипломат, той поддържа добри отношения отношения с папата, императора на Свещената империя и английския крал, което допринася за засилването на влиянието на Норвегия.

През XIV-ти век силата на норвежката монархия отслабва и властта в Берген преминава в ръцете на търговците от Ханзейския съюз. Това е политически съюз на редица мощни икономически крайбрежни градове, осъществяващи търговията между Западна, Северна и Източна Европа. Ханзейската власт в Берген се задържа фактически до ХVIII в., а чак до ХХ в. той продължава да е най-големият норвежки град.

Забележителности

Берген е дом на много интересни културни забележителности. Една от най-популярните атракции е кварталът Брюген. Това е единственият оцелял квартал с дървени сгради с фронтони. Тяхната открояваща се цветова схема с керемиденочервено и охра се разпространява из цяла Северна Европа по време на епохата на ханзейското влияние и на тях до голяма степен Берген дължи своя туристически прякор  Дървеният град. Тук са разположени великолепният рибен пазар и пазара на цветята, множество занаятчийски работилници, ресторанти и кафенета, както и Музея на Ханзата. Друга значима атракция е крепостта Бергенхус, издигаща се над града и предоставящ великолепни гледки към фиорда и околностите. 

На североизток от Берген се издига планината Флойен. Известен още като Fløyfjell, този 319-метров връх предлага великолепна гледка към града и околностите. За най-драматичните гледки, насрочете посещението си за ранна сутрин или по здрач. Ако ходенето не ви харесва, можете да вземете Fløibanen, 844-метрова железница, която превозва над един милион пътници до върха всяка година. Веднъж тук, гледките към Берген са просто спиращи дъха.

Скътан в стария градски квартал Сандвикен е Старият музей на Берген (Gamle Bergen). Този завладяващ жив исторически музей на открито връща туристите в началото на 19 век и е пълен с интересни сгради и костюмирани герои, събрани, за да споделят историята на града. Музеят отваря врати през 1946 г. като част от усилията за спасяване на историческите сгради на Берген и сега съхранява 55 оригинални дървени къщи, които някога са били в центъра на града.

Докато разглеждат стария град, посетителите могат да наблюдават актьорите, разказващи историята на града, да задават въпроси и да усетят атмосферата на Стария Берген. Музеят също така е домакин на специални събития през цялата година, които отразяват типичните празненства от периода, а представленията се провеждат на градския площад няколко пъти на ден.

Къщата на Едвард Григ.

Разположен недалеч на юг от Берген, Тролдхауген е известен като някогашния дом на норвежкия композитор Едвард Григ. Построен през 1885 г., добре запазеният дом сега е мястото на музея Григ и е посветен на живота и работата на композитора.

Музеят на Грейг се помещава във вилата, в която са живели Едуард и съпругата му Нина, както и в редица по-нови сгради, построени с цел отбелязване на живота и творчеството на композитора. Посетителите могат да видят и хижата на композитора, лично работно пространство на Грог край езерото, където той се е оттеглил за концентрация. Тук редовно се провеждат концерти от юни до септември.

Дървената църква Фантофт

Много от великолепните дървени църкви на Норвегия са трудни за посещение без кола. Традиционно построени извън селата, много от църквите, които все още стоят, са в селски райони около района на фиорда. Дървената църква Фантофт е една от най-достъпната в Норвегия. През лятото на 1992 г. оригиналната сграда е унищожена от пожар, за който се смята, че е бил предизвикан умишлено от Варг Викернес, норвежкият блек метъл художник, който беше вкаран в затвора за палеж на няколко църкви, включително параклиса Холменколен в Осло.

Като истински скандинавски град, Берген предлага богата гурме сцена със специалитети, свързани с морските дарове. Пробвайте прясно уловената риба и морски деликатеси в някои от местните ресторанти и таверни. Тук може да се насладите на традиционни ястия, като например „Бергенската рибна супа“ или „Лутефиск“ – специално обработена треска.

Ако искате да посетите Берген, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия в СКАНДИНАВИЯ – Стокхолм, Осло, Копенхаген, Берген и Фиордите в Норвегия!

Дати: 26.06.2024, 17.07.2024, 07.08.2024
 
Цена от: 2 999 лв.
 
Повече снимки от Берген може да видите в нашата Галерия по-долу: