"Трите града" - Коспикуа, Сенглеа и Виториоса

Срещу Валета, от другата страна на Голямото пристанище, се издигат „Трите града“ – Коспикуа, Сенглеа и Виториоса. Те всъщност са първото място, което рицарите укрепват след идването си в Малта. Именно тук те успяват да отблъснат османците, предвождани от султан Сюлейман Великолепни, пресичайки по този начин амбициите им за нови завоевания по море.  След победата градовете получават имената, с които са известни днес – Vittoriosa (Победоносен), Коспикуа (Забележителен) и Сенглеа на името на великия магистър Клод де ла Сенгле. Трите града са също познати и със старите си имена: Биргу, Л-исла и Бормла, които са ползвани преди Голямата обсада на острова през 1565. Когато Наполеон пристига в Малта обаче, той счита за объркващо използването по две имена и събирателно ги нарича „Трите града“ – така, както са известни и днес за улеснение на туристите. 

„Трите града“ предлагат интересна разходка  из историята на Малта – дворците, крепостите и църквите там са доста по-стари от тези във Валета. Разположени са върху три полуострова, един до друг, разделени от заливи, ползвани за пристан на луксозни яхти и местните рибарски лодки.


Виториоза

Укрепеният град Виториоза е един от най-старите в Малта. Често наричан „люлката на малтийската история“, укрепеният град е известен с това, че е първият дом на рицарите от Ордена на Св. Йоан, които се установяват на острова през 1530 г. Като такъв той съдържа някои от най-историческите дворци, църкви и благороднически домове в Малта. Градът, който се намира на тесен полуостров, простиращ се през Голямото пристанище, първоначално се е наричал Биргу, но е преименуван на Виториоза (което означава победоносен) след Голямата обсада от 1565 г., за да отбележи ролята, която играе в защитата на острова.

Незабавно разпознаваем от морето и сушата, Форт Сейнт Анджело се намира на върха на полуостров Виториоза. Важна част от военното наследство на Малта, крепостта стои на стража над Голямото пристанище, играейки съществена роля в историята като защитник на острова. Докато сградата, която някога е била дом на Великия магистър на Ордена на Св. Йоан, в момента е затворена, посетителите все още могат да разгледат екстериора на тази внушителна структура.

Друг обект, който трябва да се види във Виториоза, е Дворецът на инквизитора. Първоначално построен като съдилище през 1530 г., той се превръща в седалище и дом на инквизиторите за повече от 200 години. Любителите на историята могат да обиколят много красиво реставрирани стаи и оригинални килии в двореца, някои от които все още съдържат резби, направени от затворниците. Сградата е и дом на Етнографския музей, който е посветен на малтийската религия и култура.

 

На брега на Виториоза се намира най-големият музей на острова, Малтийският морски музей. Очертавайки 7000-годишната история на мореплаването на Малта, музеят показва богатство от уникални артефакти, като гигантска четиритонна римска котва, принадлежаща на рицарите, и редица древни малтийски лодки.

Църквата Свети Лорънс е една от най-историческите оцелели църкви в Малта. Проектиран в римско-бароков стил от архитекта Лоренцо Гафа в края на 1600 г., той служи като църква на ордена на Св. Йоан, докато ко-катедралата Св. Йоан не беше открита във Валета през 1577 г. Вътре посетителите могат да открият завладяващ интериор, изпълнен с цветни картини, красиви статуи и гигантски латински кръст и малък, но интригуващ музей. Ако посетите през август, не забравяйте да посетите годишния празник на Свети Лорънс, един от колоритните религиозни празници в Малта.

Коспикуа

Коспикуа е най-големият от трите града на Малта. Първоначално известен като Бормия, градът е удостоен с името Коспикуа (което означава „забележителен“) от рицарите в чест на смелите хора, които са го населявали по време на Голямата обсада. Въпреки че голяма част от града е била разрушена по време на многобройни битки в хода на бурната история на Малта, той е гордо възстановен и посетителите могат да изследват серия от очарователни, криволичещи улици, осеяни с исторически и културни обекти. По-модерната част от Коспикуа може да се намери по протежение на крайбрежната част на града, където старата корабостроителница се преустроява в красиво яхтено пристанище.

Един от акцентите на Коспикуа за повечето посетители е Църквата на Дева Мария на Непорочното зачатие. Много хора смятат колегиалната църква за чудодейно място, след като е преживяла Втората световна война, битка, която сравнява по-голямата част от града около нея. Днес тя е пълна с изящни произведения на изкуството, включително зашеметяващата картина на Мадоната с младенеца от италианския художник Полидоро Венециано, която лежи над главния олтар.

Друга важна забележителност са отбранителните укрепления в края на града. Посетителите могат да открият два комплекта: укрепленията Фиренциола, които са построени около Трите града на Малта през 1638 г.; и по-локализираните линии Котонера, които обграждат Коспикуа и са въведени през 1670 г. Благодарение на тези стени градовете не са претърпели допълнителни щети по време на многото битки в Малта, така че те са неразделна част от историята на острова.

Сенглеа

Сенглеа е малък укрепен град на полуостров, успореден на Виториоса. Пешеходен мост го свързва с по-големия му съсед и две големи крепости – Форт Сейнт Майкъл и Форт Сейнт Анджело – стоят на стража от двете страни на града. За разлика от другите три града на Малта, Сенглеа избяга от Голямата обсада сравнително невредим, благодарение на защитата от крепостите. Градът е преименуван от L’Isla (което означава „островът“) на Senglea, след човека, който го е укрепил през 1551 г., Grand Master Claude de la Senglea. Също така е известен като Citta’ Invicta (непобедимият град). Въпреки това късметът на Senglea за съжаление изчезна по време на Втората световна война, когато зашеметяващите 75% от сградите му бяха повредени. През годините след това много ключови обекти (като енорийската църква „Дева Мария на победите“) бяха възстановени до предишната си слава. 

Когато става въпрос за красиви гледки към Валета, няма по-добра гледка от Safe Haven Gardens в Senglea Point. От наблюдателния пункт с каменен бастион (известен като Il-Gardjola) в началото на градините посетителите могат да се насладят на зашеметяващи панорамни гледки над Голямото пристанище, като столицата се издига от водата.

Сенглеа също е дом на енорийската църква „Дева Мария на победите“, която не трябва да се бърка с църквата „Дева Мария на победите“ във Валета. Енорийската църква, известна преди като Базиликата на Дева Мария на победите, е построена след Голямата обсада и е посветена на Рождеството на Дева Мария. Известен е с красивите си интериори и ценни произведения на изкуството, като ценна дървена статуя на Дева Мария.

Повече снимки от Трите града може да видите в нашата Галерия: