Шедьовърът на Андреа Паладио

Виченца е роден град на прочутия архитект Андреа Паладио, чиято работа е белязала облика на града. Едно от многото му творения, считано и за най-забележителното, е Театро Олимпико. Паладио се завръща в родния си град през 1579г., донасяйки със себе си познание за всички аспекти на римската архитектура. Започнат през 1580 г., годината на смъртта на Паладио, и завършен пет години по-късно от неговия ученик Виченцо Скамози, Театро Олимпико е вдъхновен от театрите на античността, с фон, представляващ античната Тива. Сцената е умело проектирана така, че изглежда далеч по-голяма от действителните си размери – 5,20 м.

shutterstock_89154514

На снимката: театър „Олимпико“ /източник: Shutterstock/;


Представлението за откриването било „Едип Цар“ по Софокъл и имало голям успех. Въпреки това след няколко представления, театърът бил затворен. Сценографията за „Едип Цар“, представляваща улиците на Тива, останалa непокътната и до наши дни. През 1997г. театърът бил отворен отново за представления по „Едип Цар“.

Скамози следва скиците на Паладио, но и сам добавя няколко елемента. Негова заслуга са стаите Одео и Антиодео, както и входната арка, която отвежда към улицата през средновековна стена. Влизайки в театъра, на първа място ще се озовете в зала Antiodeo, украсена с монохромни стенописи, изобразяващи най-важните събития в историята на Виченца през XVI век. След нея следва залата Odèo, чиито стени са боядисани с цветни стенописи. Днес двете зали се използват за бизнес конференции и срещи. Минавайки залата със стенописите, ще се озовете пред амфитеатъра, оркестъра и сцената. Аудиторията е украсена с дървени колони, боядисани, за да изглежда като от мрамор. От същия материал е изработена и сцената, Заслужава да се отбележи, че името театър „Олимпико“ се дължи на фреските изобразяващи олимпийските богове.Таванът в тази стая изобразява небето.

shutterstock_562327378

На снимката: театър „Олимпико“ /източник: Shutterstock/;

Макар и построен отдавна, театърът „Олимпико“ живее доста активен живот – множество театрални и музикални представления биват изнасяни там. Въпреки това, за да се запази този паметник на културата и архитектурата, вписано в регистъра на световното културно наследство на ЮНЕСКО, капацитетът на зрителите е ограничен до 400. Театрални представления се изнасят през есента и пролетта. Причината е, че сградата не е адаптирана към летни и зимни условия на работа: не е с централно отопление и климатизация.

Адрес: Piazza Matteotti, 11, 36100 Vicenza VI, Italy;

Резервирайте своя престой във Виченца тук: