Герб на града

Vicenza-Stemma

Местоположението на града спрямо останалите италиански градове можете да видите на следния линк.


Град Виченца е разположен в италианския регион Венето и е столица на едноименната провинция. Градът е среден по големина и има население от около 120 хил.души. Намира се на едва 60 км. от Венеция и на 200 км. от Милано. През града преминава река Бакильоне.

DSC03342

Мястото, на което се издига днес Виченца, е било заселено за първи път преди хиляди години. Останки от римския град могат да бъдат видяни. По-късно, след множество варварски нашествия, които се оказали опустошителни за тази част на Италия, градът придобил значение под властта на различни велики сили. В продължение на няколко века той бил управляван от Венеция, след това от Наполеон, а след него – от австрийците. През 1866г. Виченца става част от Кралство Италия.

DSC03294

Виченца процъфтява по време на венецианското управление над града, за което говорят множество архитектурни паметници, запазени до днешно време. Лицето на Виченца, което се дължи преди всички на работата на влиятелния през 16 век архитект Андреа Паладио, печели на града признание от ЮНЕСКО. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световно културно наследство. След Паладио, Виченца става известен най-вече с процъфтяващата в него търговия със ценни метали, поради което придобива и прозвището „Град на злато“.

Днес Виченца е процъфтяващ космополитен град. Богатото му културно и историческо наследство го превръщат в предпочитана от туристите дестинация. Той е модерен и богат град и водещ индустриален център. Икономиката му е съсредоточена най-вече в производството на микрочипове и в златарската промишленост, която снабдява цяла Италия с една пета от общото й производство на бижута.

DSC03325

Наричан още „Градът на Паладио“, не е учудващо, че най-известните забележителности на Виченца са тези, проектирани от прочутия архитект. Той пристига във Виченца през 1524 г. и за период от 60 години превръща малкото градче в голяма строителна площадка. Години по-късно дори и известният писател Гьоте, минавайки през града, бил възхитен от майсторските ръце на архитекта.

След творенията на Паладио е базилика „Паладиана“, разположена на централния площад във Виченца “Пиаца дей Синьори”. Оригиналната конструкция датира от 15 век и е била известна като “Палацо дела Реджионе”, където до 16 век се е помещавала администрацията на града. Най-забележителното в базиликата е лоджата, която дава представа за т.нар. прозорец на Паладио, чиито произведения са оказали значително влияние в архитектурата по време на Ренесанса. Днес в сградата се организират редица изложби и обществени прояви.

Друго творение на архитектът, белязал образа на Виченца, е Театро Олимпико. Започнат през 1580 г., годината на неговата смърт, и завършен пет години по-късно от ученика му Виченцо Скамози, Театро Олимпико е вдъхновен от театрите на античността, с фон, представляващ античната Тива. Сцената е умело проектирана така, че изглежда далеч по-голяма от действителните си размери – 5,20 м. Първото театрално представление е изиграно тук през 1585 г. и все още има представления тук.

shutterstock_70466782

На снимката: Театро Олимпико /източник: Shutterstock/;

На Пиаца дей Синьори се издигат 2 колони. Построени са по различно време. Първа е построена колоната с лъва, която символизира Венецианската република. Век по-късно е построена втората колона, издигната в чест на Виченца и жителите на града.

Резервирайте своя престой във Виченца тук:

Повече снимки от Виченца може да видите в нашата Галерия:

Места в Виченца

Прочети повече