Островите Мурано и Бурано

Повече от туристите, които посещават Венеция за първи път, прекарват своето време при най-известните забележителности на града, сред които са базиликата „Сан Марко“ и мостът „Риалто“. Тази обаче, които не посещават града за първи път, или пък разполагат с повече време, се отправят към близките острови Мурано и Бурано.

Мурано

Мурано е по-близкият до Венеция остров. Той представлява 7 острова, свързани помежду си посредством мостове. Това е мястото, което трябва да отидете, ако се интересувате от прочутото муранско стъкло. На много места из острова може да наблюдавате демонстрация по изработването на различни стъклени изделия и може би да си купите такъв стъклен сувенир. Тъй като толкова много магазини за сувенири предлагат евтини китайски фалшификати като муранско стъкло, важно е да знаете, че истинското муранско стъкло вече е защитено с търговска марка. Потърсете марката „Vetro Murano Artistico” на витрината на магазините и шоурумите, които продават автентично муранско стъкло.

DSC09680


DSC09685

Първоначално Мурано е бил рибарско селище, където се добивало сол. Производството на стъкло се осъществявало във Венеция. През 1291 г. обаче това било забранено поради чести пожари, които били опасни за дървените венециански къщи. Така производството се изнася именно на Мурано.

Ако се интересувате от изкуството на изработката на стъкло, Museo del Vetro е за вас. Това е исторически музей, който показва венециански техники за изработка на стъкло през вековете, както и видове стъкло от различни епохи, включително древен Египет. Самата сграда е изпълнявала доста и различни функции през годините: първо е построена като дворец на патриция, тя става дом на епископите на Торчело през 1659 г., след това, два века по-късно се превръща в кметството на Мурано. Превърната е в музей едва след присъединяването на Мурано към Венеция през 1923 година.

DSC09701

Не пропускайте базиликата Санта Мария и Сан Донато. Датираща от VII век, тя има ролята на дуомо за остров Мурано. Вътре изящни византийски мозайки покриват пода и купола. Отвън камбанарията, както повечето камбанарии, е отделна от църквата.

Докато много църкви съдържат костите на светци, тази базилика съдържа дори повече. Зад олтара са окачени четири ребрени кости с дължина повече от 1 метър. Според легендата тези кости идвали от дракон, който св. Донат убил в Гърция. Кой знае? Може би е истина.

DSC09697 DSC09698

Сред най-посещаваните места в Мурано е и Кампо Санто Стефано – красива сграда, известна с часовниковата си кула и различните арт инсталации от стъкло, излагани пред нея.

Как да стигнете до Мурано

До Мурано се стига лесно и бързо посредством корабче вапорето. От спирка Феровиа пътуването отнема около 20 мин. до спирка Колонна. Дневната карта струва 20 евро. На спирката до гарата има места за покупка на билети. Линията, която ние използвахме, за да стигнем до Мурано, бе линия 3. Повече информация може да получите тук.

Бурано

Остров Бурано е населен още през 6 век, но придобива значение едва през 16 век, когато жените на острова започват да правят дантели, които стават популярни сред европейския елит. Това е изящна форма на изкуството и отнема огромно търпение и време. Както можете да си представите, това е лукс, който малцина могат да си позволят. По-голямата част от дантелата, която се продава в магазините за сувенири, е достъпна, така че не е създадена на ръка. Все пак е красива и магазините си заслужават да бъдат посетени.

DSC09720

Появата на изящните дантели се свързва с красива легенда. Според тази легенда, сгоден рибар излязъл с лодката си в морето. Когато хвърлил мрежата си, в нея уловил морска сирена, която се опитала да го омагьоса с песните си. Рибарят обаче устоял, мислейки през цялото време за своята годеница. Впечатлена от неговата вярност, морската сирена решила да му направи дар. Тя замахнала с опашката си и от морската пяна се оформило приказно красиво дантелено було. В деня на сватбата всички жени от острова завидели за изящното було на жената на рибаря и започнали да се опитват и те да изплетат толкова фина дантела. Така постепенно жените от Бурано станали най-добрите майстори в този занаят.

DSC09778

Бурано е една цветна приказка – разноцветни къщи, балкони, украсени с цветя, отразяващи се в зелените води на каналите. Интересно е, че причината за тази разноцветност е, че по този начин рибарите разпознавали своите къщи. Затова и при продажба цветовете се сменяли.

Всички посетители на Бурано остават заинтригувани от спокойствието, което цари тук и което се вижда особено добре, когато погледнете възрастните дами, които бродират оригинална буранска дантела на своя тамболо (или дантелена възглавница), докато те се смеят и говорят помежду си.

DSC09759

Сред забележителностите на острова е църквата Сан Мартино, отличаваща се с наклонената си камбанария. Близо до нея се намира музеят на дантелата, кметството и статуя на известния музикант Балдасаре Галупи

Как да стигнете до Бурано

До Бурано може да стигнете от Венеция чрез вапорето линия 12. Повече информация може да получите тук.

Повече снимки от Мурано и Бурано може да видите в нашата Галерия: