Градът на Сан Антонио

Герб на града

CoA_Padova.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да откриете тук.


В централната част на равнините на Венето се намира провинция Падуа –  очарователна смесица от изкуство, култура, вкусове и традиции. Сърцето на провинцията е град Падуа, динамичен и живописен град с богато историческо наследство. Макар и по-малко популярна в сравнение с Верона, Падуа притежава особено очарование. Основана преди повече от 3000 години по протежение на река Брента, днес тя е модерен и космополитен град и по-скоро известна със своя университет и с безброй шедьоври на изкуството, разпръснати из целия град. В църквите на града могат да се видят работи на Донатело и Тициан, а фреските на Джото в параклиса „Скровени“ са най-ярката звезда в тази плеяда. Споменавам църквите, защото в Италия те са безкраен източник не само на духовни, но и на културни преживявания.

shutterstock_568660855

На снимката: Палацо делла Рагионе /източник: Shutterstock/;

Най-добрият начин да разгледате историческия център на Падуа е пеша, разхождайки се из тесните улички, прекрасни площади и древни мостове. Градските площади са перфектната отправна точка, особено Пиаца дел Ербе и Пиаца деи Фрути. Изглед към двата площада се открива от Палацо делла Рагионе /Palazzo della Ragione/, наричан още „Salone“. През Средновековието в сградата се е помещавало Кметството. Няма как да я пропуснете, защото като че ли всички пътища водят натам. Арките на приземния етаж са познати като Sotto Salone (салонът отдолу). Под тях са разположени различни магазини – за месо, сирене, сладкарски изделия. На горното ниво има зала, украсена с астрологически цикъл.

18768222_1307706602639730_5586459208240526544_o

На снимката: Прато делла Вале;

В непосредствена близост е Пиаца дей Синьори /Piazza dei Signori/, елегантен площад с ренесансови елементи. на който се издигат множество паметници, сред които църквата Сан Клементе и Палацо дел Капитанио /Palazzo del Capitanio/ от 1599 г., който съдържа часовникова кула с астрономически часовник от 1344 г.. Проектиран през 1300-те години, часовникът отбелязва часовете и минутите, в допълнение към месеците, деня, лунните фази и астрологичното място. Също наблизо е Пиаца дел Дуомо /Piazza del Duomo/, доминиран от величествената катедрала и от древната баптистерия на Свети Йоан. Баптистерията е украсена с фантастичен цикъл от фрески. В непосредствена близост до Дуомото се издига Палацо Весковиле, днес седалище на Епархийския музей. Вътре се намират великолепни произведения на изкуството и впечатляващата Епископска зала.

shutterstock_543470218

На снимката: Баптистерията /източник: Shutterstock/;

Друг от символите на Падуа е Caffè Pedrocchi, построено в началото на 1800-те по поръчка на Антонио Педрочи. Проектирано е от архитекта Джузепе Япелли. Кафенето е с историческа значимост поради ролята му в бунтовете от 1848 г. срещу хабсбургската монархия, а също и като привлекателност за художниците през последния век от френския писател Стендал до лорд Байрон до италианския писател Дарио Фо. Именно тук Risorgimento – движението за обединението и независимостта на Италия, замисляло освобождението (през 1848 г. Падуа била под властта на Хабсбургската империя).

shutterstock_531634810

На снимката: параклис „Скровени“ /източник: Shutterstock/;

Недалеч от кафенето се намира Университетът на Падуа, вторият най-стар в Италия. Основан е през 1222г. Сред уважаваните му преподаватели е бил самият Галилео Галилей. В него се помещава първото Училище по анатония. Това е и първият университет, дал диплома на жена. Посещението ви в Падуа не би било пълно, ако не отделите време за известния параклис „Скровеги“, един от абсолютните шедьоври на Джото, ако не и шедьовърът, тъй като според мнозина експерти Джото достига своя връх с този цикъл от фрески.

12747343_10206997546309908_8495100862079140360_o

На снимката: базиликата Сан Антонио;

На красивата Пиаца дел Санто се издига базиликата Сан Антонио, чието строителство започва непосредствено след смъртта на светеца (1231 г.). Има осем купола и островърхи украшения в източен стил, а вътре е погребан самият Сан Антонио. Базиликата е пример за хармонично равновесие на романски, готически, византийски и мавритански стилове; Интериорът е украсен с престижни картини и скулптури. Ако имате нужда от почивка, съвсем близо до базиликата се намира Ботаническата градина на Падуа, която, както повечето неща в този град, също е на близо 500 години.

Една от емблемите на Падуа е Прато делла Вале – най-големият площад в Италия и вторият по големина в Европа след Червения площад в Москва. Проектиран е от Доменико Черато през 1775 г., по настояване на Андреа Мемиа. Площадът прилича на голям зелен елипсовиден остров, обграден от канал с четири моста и 78 статуи на известни исторически личности. Тези статуи са изградени в периода 1775-1838 г. Някога тук е имало римски амфитеатър, а днес това е традиционно място за провеждане на панаири и други организирани събития.

Резервирайте своя престой в Падуа тук:

Места в Падуа

Прочети повече