Национален парк "Tre cime di Lavaredo”

Мит за туристи и катерачи

Популярните места из Доломитите са много. Сред тези места начело се нарежда „Tre cime di Lavaredo”. В превод името на националния парк означава Трите върха на Лаваредо. Става дума за върховете Cima Piccola 2857 /малкият връх/, Cima Grande 2999 /големият връх/ и Cima Ovest 2973 /западният връх/. Тези изключителни творения на природата, характеризиращи се със своята форма и драматична красота, привличат множество туристи, особено тези, които обичат природата и са любители на спиращи дъха природни пейзажи. За катерачите, върховете са задължителна дестинация.

shutterstock_220342843

На снимката: Трите върха /източник: Shutterstock/;


Отличителната форма и цвят на трите върха са превърнали този масив в символ на италианските Алпи, лесно различим по картички и постери. Човек се чувства малък като се изправи пред „трите сестри“, както често наричат върховете. В миналото това място е било сцена на драматични събития. То е изиграло важна стратегическа роля по време на Първата Световна Война, а през 1974г. Bell 206 се разбива на това място. Днес все още могат да бъдат видяни следи от войната, а от перките на разбилия се Bell 206 е изградена възпоменателна плоча.

DSC06554

На снимката: част от пътеката, водеща до хижа Лаваредо;

За първи път хора стъпват на най-високата от трите Чими на 21-ви август 1869 г. Триото скални гиганта са от доломит – вид седиментна карбонатна скала, изградена от минералите доломит (присъствие над 50 %) и калцит. Автомобилите, както и автобусите спират до хижа Ауронзо. През летните месеци има доста хора и потокът по тесните пътеки е значителен. За да стигнете до трите върха, трябва да продължите от хижа Ауронзо по тесен път от чакъл към хижа Лаваредо. По средата на пътя се издига параклиса Croce deli Alpine. Разходката е вълнуваща, с величествените планински гледки наоколо са в изобилие.

Резервирайте своя престой в района на националния парк тук: