Музеи на открито, посветени на Първата Световна Война

Районът Лагазуй – Петте кули е идеално съчетание между природна красота и историческо наследство. Планините наоколо носят незаличими белези на едно от най-трагичните събития на 20ти век – Първата световна война и по-специално на кървавите битки в Алпите. По време на Първата световна война районът около връх Чинкуе Тори /Cinque Torri/ е зает от италианската армия, която създава там своя артилерийска централа. За да избегнат австрийските контра атаки, италианците изграждат отбранителна линия около т.нар. Пет кули. Районът около кулите станал арена на ожесточени боеве, от времето на които са останали множество следи и най-вече укрепленията, издигнати от италианските войници, неотдавна реставрирани по проект, резултат от международно сътрудничество, и превърнати в интересен музей на открито.

shutterstock_633654824 shutterstock_165604361

На снимките: част от планината Лагазуй /източник: Shutterstock/;


Музеят, посветен на Великата война, обхваща няколко отделни музея, а именно:

  • Музей на открито в Лагазуй

Планината Лагазуй /Lagazuoi/ е превърната от воюващите армии в истинска крепост. Те изкопали скалата, за да създадат подслон за мъжете и оръжейни депа. Днес можете да посетите възстановените тунели, окопите и постовете с картечници. До музея може да се стигне пеша или по бързата въжена линия.

  • Mузей на открито „Петте кули“

Районът на Петте кули се превърнал в команден център на планинската артилерийска група. Бацовете на оръдия, насочени към австрийските позиции на Лагазуй и Форт Тре Саси, били разположени тук. До тази зона може да се стигне и с въжена линия.

  • Сасо ди Стриа

Австрийците са направили Сади ди Стриа .Sasso di Stria/ своя отбранителна зона при прохода Валпарола /Valparola/, който е срещу гарата Вонбанк /Vonbank/, разположена в подножието на Лагазуй /Lagazuoi/. През 1916 г. е изкопан тунел от Форт Тре Саси на югоизток, чрез който се осигурявало доставянето на провизии. Посещението в галерията може да бъде наистина вълнуващо преживяване.

  • Музей на Форт Тре Саси – проход от Валпарола

Построен е през 1897 г., за да защитава южните граници на австро-унгарската империя. В началото на войната кулите биват разрушени от бомбардировки и фортът – евакуиран. Днес могат да се видят много обекти, които свидетелстват за конфликта.

  • Зоната на Пунта Сараута – Мармолада

Италианските станции и укрепления до Пунта Сараута са възстановени, за да помнят и да почетат мъжете, които се сражавали край Мармолада /Marmolada/ между 1915-1917. Районът се състои от крепост, която включва командни станции, наблюдателни пунктове, гари, приюти и пътеки, направени от италиански войници. Музеят е на въжената станция в центъра на Зоната, близо до позициите на италианската и австро-унгарската война.

Подробна информация за това как да стигнете до музеите, входни такси и работно време, може да откриете тук.

Резервирайте своя престой в района на музеите тук: