Роден град и вдъхновение на Пучини

Герб на града

lucca-stemma

Местоположението на града, както и негова подробна карта, може да видите тук.


Лука е типично тосканско градче, изградено на хълм. Ренесансовият му облик е идеално съхранен поради факта, че туристите масово насочват вниманието си към по-известните градове на областта като Сиена и Флоренция. Разположен е в северозападната част на красивия италиански регион Тоскана, в сърцето на плодородна равнина близо до Средиземно море, на едва 19 м. надморска височина. Името на града произлиза от думата „luc”, която в превод означава блатисто място. Наречен е така заради климатичните и хидрографските особености на района.

Лука става римска колония в края на 2 век преди Христа и дължи градоустройствения си план именно на римляните. Наследството от този период е лесно забележимо в модела на улиците на града. Елипсовидната форма на главния площад Пиаца дел Меркато е остатък от амфитеатър. Името на църквата Сан Микеле ин Форо показва, че е стоял в близост до римския форум, който се е намирал на главния площад в древните времена, който и днес изпълнява тези функции. Църквата Сaн Микеле е една от многото църкви в Лука, построени през периода 12 и 13 в. в романски стил.

shutterstock_433620886

На снимката: Пиаца дел Меркато /източник: Shutterstock/;

Стария град на Лука се издига зад масивни крепостни стени. Те са издигнати в периода между 1504г. и 1645г. и представляват едни от най добре съхранените ренесансови укрепления в Европа. Интересно е, че за разлика от другите градове в Тоскана, Лука е разположен в долина и почти няма наклон.

В Лука могат да бъдат видяни множество следи от миналото на града: църкви, замъци, площади и улички. Тъкмо те са това, което придава особен чар на малкото градче, което като че ли съвременният урбанизъм е пощадил. Значителен е броят на църквите, повечето от които са построени през Средновековието. От тях най-значимите са натруфената „Сан Микеле ин Форо“ (чийто строеж започва през 1143 г.) и величествената катедрала от ХІ в. Малко църкви са така ослепителни на пръв поглед като „Сан Микеле ин форо“. Фасадата  съчетава облицовка от разноцветни мраморни ивици, с поразителна амалгама от миниатюрни лоджии, слепи аркади и усукани колони. Фасадата на катедралата „Сан Мартино“ е не по-малко впечатляваща. Най-отличителната й черта е серията релефи от 18 век около атриума и входните врати. В околностите му са запазени множество вили и храмове. За център на града се счита „Пиаца Меркато”, чиято овална форма повтаря формата на древноримския амфитеатър, който се е издигал тук в древността.

shutterstock_423462874
 

На снимката: дворецът Пфанер /източник: Shutterstock/;

На юг от катедралата се намира място, от което може да се изкачите на великолепните крепостни стени на Лука. Ако  пък тръгнете на север, ще се озовете пред една от на-странните забележителности в града – Casa Guinigi. Това е къщата на Гуиниджи – една от най-видните благороднически фамилии в Лука. Известни са най-вече с кулата си и с дъбовете дървета, израснали на върха й. В друга тяхна къща днес се намира Museo Nazionale di Villa Guinigi, където се съхранява богата колекция от археологически останки, средновековни картини, скулптури, тъкани и произведения на приложното изкуство.

shutterstock_555756670

На снимката: „Сан Микеле ин Форо“ /източник: Shutterstock/;

Това е градът на  меките пастелни цветове, на елегантните църкви и дворци в готически и ренесансов стил, на фините фасади, на витрините в стил Ар нуво и, разбира се, на музиката. Първото музикално училище датира още от 787 г. не 1787 г., а 787 г. През 1743 г. в Лука се ражда Луиджи Бокерини, композитор, който съживява камерната музика през XVIII век с прекрасните си композиции, като например известния му „Менует № 13”. Джакомо Пучини се счита за последният титан на италианската романтична опера, автор на неслизащите от репертоарите на всички оперни театри „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Манон Леско“ и „Турандот”.

Родом от Лука са и други известни личности, като епископ Паулинас, един от последователите на Свети Петър, който разпространява християнството през 47 г. и превръща Лука в първия християнски град в Тоскана. В Лука са спирали и поклонниците и кръстоносците, идващи от Северна Европа и пътуващи към Светите места.

Днес Лука е задължителна спирка за всички, които идват да разгледат една от най-красивите области на Италия – Тоскана.

Резервирайте своя престой в Лука тук:

Места в Лука

Прочети повече