Тоскана

Многоликата красавица

Герб на региона

184bok

Местоположението на региона може да видите тук.


Тоскана е един от най-важните и същевременно най-красивите региони в Италия. Той е прочут с богатото си културно и историческо наследство, както и с икономическото си значение. Тази невероятна италианска област, винаги е била силен притегателен център за туристи от всички краища на света. Съчетанието между живописна природа и интересни исторически забележителности превръща регионът в един от най-посещаваните в цяла Италия. Неслучайно Тоскана често бива определяна като „рай на Земята“. Тя действително е рай – рай за фотографи, рай за чревоугодници, рай за почитателите на изкуството, рай за любителите на историята. Измежду лозя и маслинени гори са се сгушили селца и чифлици, замъци и вили с високи зидове. Градовете са накацали по хълмовете, а кулите им до днес напомнят за миналото.  Казват също, че Тоскана е вълшебна земя, благословена от гения на природата и на човешката ръка.

shutterstock_180212603На снимката: типичния за Тоскана пейзаж /източник: Shutterstock/;

Тоскана съблазнява с аромат на вино, красива природа и неповторима архитектура, която ви следва неотлъчно на всяка крачка – от малките градчета до величествената Флоренция, което е столица на региона. Освен големите градове като Флоренция и Сиена, малките като Пиза, Лука и Сан Джиминяно, също блестят като диаманти в сърцето на пасторалния пейзаж наоколо.

Тоскана е известна със своите лозя. Тук се простират обширни лозя, особено в район Кианти /прочуто вино/. Днес сред великолепните лозови насаждения са разположени множество провинциални имения, някои от тях на най-богати хора в Италия или на световноизвестни знаменитости. Обикаляйки из областта, можете да видите множество пивоварни. Тук още етруските са правели и почитали бирата, в която добавяли мед и вино. И сега има един вид бира, който се казва „Етруска”. Тоскана е идеалното място за любителите на вкусната храна. Гастрономическите традиции са известни в целия свят. Всеки град си има свои особености. Но към всички блюда обезателно се прибавят тосканските вина.
 

shutterstock_626237792

На снимката: катедралата Санта Мария дел Фиоре /източник: Shutterstock/;

Много тоскански забележителности са добре познати дори и за тези, които никога не са били в Италия. Градините Боболи във Флоренция, Наклонената кула и Баптистерията в Пиза, Давид, шедьовърът на Микеланджело, намиращ се във Флоренция. Празникът Палио в Сиена, кулата Сан Джиминяно, римските бани, включително и с естествен произход, екскурзия из живописните места с малкия влак Трено Натура, зехтин, вино (между другото, най-известното от всички италиански), мода (Prada, Gucci, Salvatore Ferragamo и Dolce&Gabbana) – ето каква наситена и завладяваща почивка може да ви предложи Тоскана.
 

Любителите на културата ще останат очаровани от Тоскана. В галерия „Уфици“ във Флоренция ще намерите най-добрата колекция живопис от епохата на Ренесанса, а в музея „Леонардо Да Винчи“ можете да видите най-пълна колекция от произведения на изкуството и изобретенията на гения Да Винчи. В повечето градове има изключително красиви храмове. Сред тях обезателно трябва да посетите катедралата на  Сиена – внушителна и запомняща се.

Ако решите да опознаете по-добре зашеметяващата тосканска природа, то тук има огромен брой национални паркове. Ако ви се прииска просто да се отпуснете, на вашите услуги са разнообразие от курорти по Тосканската ривиера. Именно нейни пейзажи могат да се видят на всяка втора пощенска картичка от Тоскана — червени макове, ярки слънчогледи, безкрайни поля, хълмове, лозя и стройни кипариси.

shutterstock_577589641На снимката: Пиаца дел Кампо, Сиена  /източник: Shutterstock/;

Всяко от тези места, заслужава внимание. Красотата на архитектурата, атмосферата на античността, уникалните образци от различни епохи – всичко това очарова и ви въвлича в приказка, а за фон служат живописните пейзажи на Тоскана. Освен историческите забележителности и музеи в Тоскана, можете да посетите многобройните и различни фестивали, изложения, дегустации (особено популярни са тези на зехтин и вино), празненства – очаква ви фойерверки от преживявания, за които вероятно дълго ще си спомняте с топлина и радост.

Резервирайте своя престой в Тоскана тук:

Места в Тоскана

Прочети повече