Вила Адриана

Императорски дом

Вила Адриана представлява прекрасен археологически комплекс, изграден пред 2 век от римския император Адриан. Вилата представлява смесица от различни архитектурни стилове, съчетавайки най-доброто от Египет, Рим и Гърция. От 1999 година Вила Адриана е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо и културно наследство, заради уникалния образец на най-добрата архитектура на Римската империя.

Вила Адриана представлява истински музей на открито, заемащ внушителна площ от 300 декара. Целият комплекс е изпълнен с репрезентации на любими сгради на император Адриан от Рим до Египет. Вила Адриана е безценна най-вече с това, че представлява шедьовър, който еднозначно обединява най-високата проява на материални култури на древния средиземноморски свят. Освен това Вила Адриана и проучването на нейните паметници, имат важна роля в преоткриването на елементи на класическата архитектура от архитектите на Ренесанса и Барока. Постройките в комплекса са пример и образец и за много архитекти, черпещи вдъхновение от стиловете на Вила Адриана.

shutterstock_324287297


На снимката: част от градината на вилата /източник: Shutterstock/;

Вила Адриана неслучайно била любимо място на император Адриан извън Рим. Тя представлява изключителна симбиоза между езера, фонтани, библиотеки, бани, храмове и градини. Любопитен е фактът, че императорът никак не харесвал своя дворец, издигащ се на хълма Палатин в Рим и именно това допринесло до построяването на вилата. След смъртта на императора, наследниците му продължават да ползват вилата. След упадъка на Римската империя обаче, тя е изоставена и започва прогресивно да губи от своя блясък.

Днес Вила Адриана е прекрасно място, което е идеално за почивка и за пикник. Навсякъде има пръснати фрагменти от колони, разположени сред маслинови дървета и кипариси. В сградата до паркинга на комплекса може да видите макет на оригиналните архитектури на постройките на Вила Адриана. Най-важните сгради в римския парк са обозначени със знаци, като няколко са били частично възстановени и реконструирани.

Най-впечатляващата постройка във вила Адриана е т.нар Морски театър (Maritime Theater). Той представлява кръгъл басейн с остров по средата, заобиколен от колони. Предполага се, че този „остров”, който е бил достъпен единствено с помощта на подвижен мост, е бил любимо място за усамотение на император Адриан, където той се е отдавал на двете си любими развлечения – живописта и архитектурата.

shutterstock_347066561

На снимката: останки от вилата /източник: Shutterstock/;

Богатството на Вила Адриана днес включва останки от някогашните театри, гръцки и латински библиотека, две бани, обширни помещения за гости и персонал на двореца, и официални градини с фонтани, статуи и басейни. Една от другите страсти на Адриан е била философията и в градините на комплекса е имало специална репродукция на академията, където Платон е изнасял лекции на студентите си. Във Вила Адриана е имало и дубликат на Stoà Poikile – една красива колонада в Атина. Тя се намира на централния площад, където е и големият басейн. Близо до нея е и т.нар. Зала на философите (Hall of the Philosophers), която най-вероятно е била някога библиотека.

Една от най-амбициозните архитектурни репродукции във Вила Адриана е била Канопус (Canopus) – светилище на бог Серапис (Serapis) близо до Александрия. Адриан е разпоредил да бъдат транспортирани оригинални египетски статуи за декорацията на този храм. Под земята на цялата Вила Адриана била изградена възстановка на подземния свят на Хадес, съставен от различни проходи тунели, свързващи отделните части на Вила Адриана.

Ако искате да посетите Тиволи, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Рим – Вечният град с полет от София 2024 – 4 нощувки

Дати: 07.02.2024, 14.02.2024, 21.02.2024, 28.02.2024, 06.03.2024, 13.03.2024, 20.03.2024, 27.03.2024, 03.04.2024, 08.05.2024, 15.05.2024, 22.05.2024, 29.05.2024, 05.06.2024, 12.06.2024, 19.06.2024
Цена: 975 лв. 
 
Резервирайте своя престой в Тиволи тук: