Чивита ди Баньореджо

"Умиращият" град, който очарова туристите

Чивита ди Баньореджо се намира в северната част на район Лацио, на около 120 км. северно от италианската столица Рим. Всъщност Чивита и Баньореджо, свързани помежду си от мост. Най-добрият начин да стигнете до тях е чрез автомобил. В близост до началото на моста има няколко паркинга, където можете да оставите своя автомобил.

226534572_1297218844030593_7761656073008086693_n

Чивита има доста дълга история – над 2 500 години. Съществуване му може да бъде проследено до времето на етруските. Днес обаче градът често бива наричан „умиращ град“. Причината за това е, че населението му наброява едва десетина души. Голяма част от хората го напускат, преселвайки се в съседния по-голям град – Баньореджо. Напускането на града е свързано с ерозията, която започнала да обхваща почвата под града. Изследвания показват, че днешната му площ е едва 1/3 от това, което е представлявал града в миналото. В резултат на настъпилите свлачища и голяма земетресение от 17 век, голяма част от сградите пропадат в пропастта около града. През 1965 г. между Чивита и Баньореджо е изграден мост, по който пешеходци преминават през „долината на деретата“. ДЪлъг е близо 400 м. и е единственият начин за достигането на Чивита. Днес мостът е едно от най-сниманите места в света. Гледките тук са наистина зашеметяващи.


DSC00206 DSC00230

Натъжава единствено мисълта, че е тази красота е на път за изчезне. Заставайки в началото на моста, може да видите Санта Мария – единствената устояла на времето порта, която се явява и своеобразен вход към града. Заобикалящата града пропаст създава усещане за мистичност. Скалата се издига на 520 м. и има вулканичен произход.

DSC00252 DSC00265

През 2013 г. Чивита придобива още едно има – това на град, който иска да живее. Постепенно се увеличава интересът на туристите към него. Организират се множество събития. За преминаването на моста бива въведена и входна такса, която към 2021г. е 5 евро. Тази символична такса изобщо не спира туристите, напротив – те започват да се тълпят, като през 2018г. Чивита е посетен от над един милион души.

Прекосявайки моста и портата попадате на място, където сякаш времето е спряло. Средновековните къщи, църквата Сан Донато, улиците с техните арки – всичко те изглеждат така, както са изглеждали преди стотици години, напомняйки за отминали времена. Много от къщите са изоставени. Тези, които обаче не са, са перфектно поддържани до последния детайл, красиво декорирани с цветя. Разходката по улиците на Чивита носи особено усещане – сякаш се разхождате из декор на филм. Централният площад на града, около който са разположени кафенете и ресторанти, е Пиаца Сан Донато. На него се намира и едноименната църква, построена през 5 век. В нея се намира дървено разпятие, считано за чудотворно. Друга забележителност в града е Антика Чивита  – малък музей, пресъздаващ живота на селяните.

DSC00222 DSC00234

Напускайки Чивита няма как да не се запитате какво ще се случи с това вълшебно място. Експерти заявяват, че то ще изчезне. Не сме експерти по геология, но тайно се надяваме на чудо, които би довело до съхраняването на Чивита.

Повече снимки от Чивита ди Баньореджо може да видите тук: