Герб на града

Lazise

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Лазисе е очарователно градче, намиращо се в провинция Верона в италианския регион Венето. Живописното му разположение на бреговете на езерото Гарда го оправи особено привлекателно за туристи. Недалеч от него се намират също така посещаваните Венеция /120км./ и Верона /20км./.

DSC01202

Името на града произхожда от латинската дума „lacus“, която в превод означава „селище на езерото“. Лазисе е оправдано горд от своето минало, тъй като е бил един от първите градове в Италия, който е получил независимост от император Ото II през 983 година. За великолепното му средновековно минало свидетелстват великолепният замък и крепостни стени, обграждащи стария градски център, пълен с магазини, ресторанти и барове. През 983 г. свещеният римски император Ото I дал на Лазисе правото да се укрепи и да установи търговски отношения. Средновековната църква „Свети Николо“ има стенописи от 12-ти век, дело на учениците на Джото. През 13-ти и 14-ти век управлението на се поема от фамилията Скалигери от Верона, която построява замъка и огражда града със стени. През 1405 г. той попада под венецианска власт, докато Наполеон завладя северна Италия. След конгреса във Виена (1815 г.) градът влиза в период на австрийско управление, докато през 1866 г. той е включен в Кралство Италия.

DSC01179

В малкото си пристанище можете да намерите Сградата на митницата, от която Венеция контролирала търговията с езерото Гарда в продължение на векове. Старата митница има динамична история – от митница, през място за производство на динамит, до текстилна фабрика и дори централа на фашистката партия. В близост до нея е била разположение и флотата на Венеция. За да не се стигне до тази флота в ръцете на врага, командирът наредил корабите да бъдат потопени и все още почиват на дъното на езерото Гарда.

Замъкът на Лазисе е разположен в парка Вила Бернини. Бил е построен през 9 век, за да защити града от набезите на унгарците. По-голямата част от останките, които виждаме днес, датира от 11 век. Всъщност това е един от най-добре запазените замъци по бреговете на езерото Гарда. Гербовете на Бартоломео и Антонио дела Скала още стоят на входовете към замъка, въпреки опитите на император Максимилиан да ги заличи. Местните имали негативно отношение към фамилията дела Скала, чийто символ бил драконът. Дори има поговорка, която гласяла, че „справедливостта на дракона наказва онзи, който е прав“. В случай, че желаете да посетите замъка, трябва да се свържете с Туристическия офис.

DSC01184 DSC01191

След много години Лазисе, както и другите градове на езерото, претърпяват значителни промени: от малък и беден град, съставен от рибари и фермери, до много важен туристически център, пълен с хотели, къмпинги, ресторанти, които му позволяват да стане една от любимите дестинации на туристите за своята почивка на езерото Гарда.
DSC01183