Рядка красота, където шедьоврите на природата и изкуството живеят в хармония на естествен терен между езерото Комо и околните планини

Една от най-прелестните вили на езерото Комо, превърната в музей, е Вила Карлота. Това е едно вълшебно място, където в идеална хармония заедно живеят произведения на природата и такива на изкуството. Строителството на вилата започва през 1600г. по инициатива на търговеца от Милани Джорджо Клеричи. Той си поставил амбициозната задача да изгради най-красивата вила на езерото, заобиколена от множество елементи – статуи, фонтани, стълби и разбира се цветя. Следващият собственик на вилата е политика и банкер Джанбатиста Сомарива.Той усъвършенства вилата до върха на своята пищност, добавяйки различни произведения на изкуството и за да бъде част от градината, я превръща в голям романтичен парк. Сградата и градините й заемат площ от 70 хил.кв.м. Самият Сендал, който посещава мястото през 1818г. остава изумен от красотата му и описва вилата в своята творба „Пармския манастир“.

shutterstock_546079489

На снимката: вила Карлота отвън /източник: Shutterstock/;


В началото на 19 век Сомарива обявява вилата за продан. Тогава тя е закупена от принцеса Мариане от Насау и съпруга и Алберт, син на пруския крал Фридрих Вилхелм III. Те подаряват вилата на дъщеря си Карлота като подарък по случай сватбата й с. Георг II, херцог на Сакс-Майнинген. След преждевременната смърт на Карлота, вилата е кръстена на нея, и е превърната в истински цветен оазис. Градината е прочута най-вече с изобилието си на рододендрони (над 150 различни видове), а бамбуковата градина, простираща се на цели 3 дка е съчетала основните принципи на японската градина с над 25 вида бамбук, водопади, потоци и каменни статуи. Италианците с право наричат парка „късче от Рая”. Самата вила вътре е своеобразен музей на неокласическото изкуство и дизайн, с много мраморни статуи, картини, мебели и др.

shutterstock_620760668

На снимката: статуята на Ерос и Психея /източник: Shutterstock/;

Едно от произведенията на изкуствата, което лесно ще разпознаете, е мраморна статуя на Ерос и Психея. Тя е изработена от Антонио Тадолини – най-талантливият ученик на Антонио Канова. Този модел е реплика, а оригиналът принадлежи именно на Канова и днес може да бъде видян в музея Ермитаж в Санкт Петербург.

Друг шедьовър е „Последно сбогом на Ромео и Жулиета“,  от Франческо Хайец. Вдъхновен от известния шекспирова трагедия, тази картина е поръчана от Сомарива през 1823г. На картината е изобразена къщата на Жулиета, където младата жена се прегръща и целува Ромео за последен път на разсъмване.

shutterstock_85005748(1)

На снимката: градината на вила Карлота /източник: Shutterstock/;

Градината на Вила Карлота е известна с невероятни пролетния цъфтеж на рододендрони и азалии в 150 разновидности. Просто милиони цветове на едно място! РАЙ! И въпреки това мястото е подходящо за посещение целогодишно, тъй като може да се видят и древни образци на камелии, вековни кедри и секвои, огромни тропически растения, както и алпинеум, долина от папрати, стени от рододендрони, гора от бамбук. Всичко това ясно оправдава славата на това място, което и до днес се счита за „рая“.

Резервирайте своя престой в на езерото Комо тук: