Сърцето на италианската романтика

Северните езера на Италия приличат на място, излязло от приказките. По бреговете им са търсели отдих Дикенс, Стендал, Цезар, Хемингуей и редица други световно известни личности. Пенчо Славейков прекарва последните си дни в малкото селце Брунате, разположено над град Комо. Наполеон и съпругата му Жозефина са отсядали на най-известният сред Боромеовите острови – Изола Белла („Красивият остров”).

DSC04252

Лаго ди Комо е третото по големина езеро в Италия, след Лаго ди Гарда и Лаго ди Маджоре. Зелените води, малките тесни улички и заснежени планински върхове, които дебнат от всеки ъгъл, превръщат езерото в рай на спокойствието. От елегантни хотели и резиденции, до селски къщи и къмпинги, тук можете да намерите подслон и храна за всеки джоб. Кокетни ресторанчета, накацали по бреговете на езерото, примамват с традиционна кухня.


Комо заема площ от 146 кв.км. и има У-образна форма. Езерото е с площ от 146 кв.км. и е заобиколено от двете страни от високи планини и хълмове. По бреговете му са накацали курортни селища, сгушили се между буйната алпийска растителност, обагрена във всички нюанси на зеленото. Езерото неслучайно е бижуто на областта, един своеобразен оазис на спокойствието, едно вълшебно съчетание между буйната зеленина на Средиземно море и заснежените върхове на Алпите. Езерото е идеалното място както за семейни почивки, така и за романтично бягство от суетата на големите градове. Миризмата на прясно изпечени сладкиши или горещо кафе с чаромат на ванилия, ще ви накарат да прекарате цял ден бродейки из старинните улички, докосвайки се до народните обичаи и стил на живот по тези места.

shutterstock_286783232На снимката: вила Балбианело /източник: Shutterstock/;

Езерото е известно със своите вили. Всяка една от тях има своя история. Най-посещавани са вила Карлота, вила Балбианело и вила Монастеро. Вила Балбианело е красиво разположена на малък полуостров и през повечето време достъпът до нея се осъществява единствено с лодка. Тя е била използвана като локация при заснемането на сцени от множество холивудски продукции като „Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват”, „Бандата на Оушън 2”, „Казино Роял”. Град Комо е сгушен между хълмовете в южния край на югозападния ръкав на езерото. Историческият му център е изпъстрен с магазинчета, кафенета и ресторанти. На 3 км. от него, високо на един от хълмовете се намира Брунате, където през 1912г. издъхва Пенчо Славейков.

Към което и от малките езерни градчета се насочите, със сигурност ще останете очаровани от магията на това място.

Резервирайте своя престой в на езерото Комо тук:

Места в Езерото Комо

Прочети повече