Италианските езера

Можете да откривате Италия по много начини, но ме бихте я опознали истински, ако не сте посетите прекрасните й езера.

Езерото Гарда

Лаго ди Гарда е най-голямото езеро в Италия. Намира се в северната част на страната и заема площ от 370 кв.км. Бреговата му ивица се поделя между провинциите Верона, Бреша и Тренто.

shutterstock_199151720


На снимката: Сирмионе /източник: Shutterstock/;

Езерото е известно с хубавите си плажове – широки, покрити с фин пясък, които го превръщат в предпочитана дестинация за туристите. Крайбрежието му изобилства и от малки китни градчета. Най-популярното от тях е Сирмионе, разположено на малък полуостров, простиращ се на 2.5 км. навътре в езерото. В исторически план този град е имал важно стратегическо значение. Доказателство за това е замъкът Скалигери, построен от една от най-могъщите фамилии, управлявали Верона – делла Скала. Днес той е реставриран и отворен за посещения. Самият край на острова било място, където богатите римски семейства строили своите ваканционни вили. Днес там може да бъде разгледана една от тези вили – „Пещерата на Катул”. Други красиви кътчета са градовете Лимоне сул Гарда, Малчезине и Рива дел Гарда.

Ако решите да се разходите с корабче или ферибот по езерото, няма да съжалявате. Красотата на пейзажите действа като балсам за душата. По южното крайбрежие на езерото има плажове, а по северното се издигат стръмни скали. Наблизо се намира увеселителният парк Гардаленд.

Езерото Маджоре

Лаго ди Маджоре е второто по големина езеро в Италия. Дълго е 66 км. и е широко 10 км. В сините му води се намира една от основните забележителности в цялата езерна област – Боромеовите острови. Боромеовите острови са малка група живописни острови, носещи името на богато аристократично семейство, което ги закупува през 16 век.

DSC04022

На снимката: Изола Бела;

Трите острова – Изола Мадре, Изола Бела и Изола деи Прескатори предлагат на своите посетители различно преживяване. Изола Бела представлява истински бароков оазис, създаден от граф Карло Боромео III за съпругата му Изабела. Градината, която се е превърнала в емблема на острова, има формата на пирамида, на върха на която е поставена фигурата на еднорог. Изола Мадре е най-големият от трите острова. Неговите прекрасни градини са в английски стил. Налично е богато разнообразие от редки растения и екзотични цветя. Замъкът му, макар и необитаем, е чудесно обзаведен с шедьоври на италианското художествено изкуство. Изола деи Прескатори, известен още като Рибарският остров, не е толкова впечатляващ като другите два, но определено има свой собствен чар, вдъхновил самият Хемингуей.

Езерото Комо

Лаго ди Комо е третото по големина езеро в Италия, след Лаго ди Гарда и Лаго ди Маджоре. Зелените води, малките тесни улички и заснежени планински върхове, които дебнат от всеки ъгъл, превръщат езерото в рай на спокойствието. От елегантни хотели и резиденции, до селски къщи и къмпинги, тук можете да намерите подслон и храна за всеки джоб. Кокетни ресторантчета, накацали по бреговете на езерото, примамват с традиционна кухня.

shutterstock_325131305(1)

На снимката: вила Балбианело /източник: Shutterstock/;

Комо заема площ от 146 кв.км. и има У-образна форма. Езерото е известно със своите вили. Всяка една от тях има своя история. Най-посещавани са вила Карлота, вила Балбианело и вила Монастеро. Вила Балбианело е красиво разположена на малък полуостров и през повечето време достъпът до нея се осъществява единствено с лодка. Тя е била използвана като локация при заснемането на сцени от множество холивудски продукции като „Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват”, „Бандата на Оушън 2”, „Казино Роял”. Град Комо е сгушен между хълмовете в южния край на югозападния ръкав на езерото. Историческият му център е изпъстрен с магазинчета, кафенета и ресторанти. На 3 км. от него, високо на един от хълмовете се намира Брунате, където през 1912г. издъхва Пенчо Славейков.

Към което и от малките езерни градчета се насочите, със сигурност ще останете очаровани от магията на това място.

Езерото Орта

shutterstock_205319971

На снимката: езерото Орта /източник: Shutterstock/;

Орта се намира западно от Маджоре и е доста по-спокойно и по-слабо посещавано от туристи място. Главни градове по крайбрежието му са Орта Сан Джуло, Оменя. Разходете се по бреговете му и се качете на лодка до красивия остров Сан Джуло.

Резервирайте своя престой в района на италианските езера тук:

Места в Италианските езера

Прочети повече