Цветни къщички, накацали по склоновете

Крайбрежието на Амалфи е едно от многото приказни кътчета в Италия, които задължително трябва да се посетят. Очарователната комбинация от море, разноцветни градчета и планини, е превърнала района в предпочитана туристическа дестинация. Пътят, който води до там, минава покрай брега и е изключително живописен. Няколко са спирките по него, които бихме ви препоръчали.

shutterstock_291597992

На снимката: плажът на Позитано /източник: Shutterstock/;


Днес ще ви запознаем с една от тях. Това е град Позитано. Той е все още сравнително уединен и отдалечен от суетата и шума на останалия свят. Позитано е най-западният град на Амалфийското крайбрежие, разположен на 50 км. от Неапол. В началото на 20 век той е бил западнало рибарско селище. Обликът му започва да се променя след 1950г., когато тълпи от туристи започват да го посещават. Позитано придобива популярност благодарение на американския писател Джон Стейнбек, който възхвалява красотата му. Той остава хипнотизиран от райската гледка и усещането за безвремие, което и цари и до днес.

390709_10200356287442587_2058160203_n

Това, което зашеметява от пръв поглед е вертикалността на града. Жълто-зелените цветове на лимоновите и маслиновите градинки се преплитат с тези на шарените къщи, спускащи се към морския бряг. Населението на Позитано е около 4000 души. Домовете на жителите му са пръснати по хълма от горе до долу. Горната и долната част на града са свързани посредством стълби……..много стълби. Това обаче не бива да ви отказва, защото гледките определено си заслужават усилието.

Резервирайте своя престой в района на крайбрежието на Амалфи тук: