Кампания

Герб на региона:

Regione-Campania-Stemma.svg

Местоположението на региона Кампания може да видите тук.


Кампания е административен район в южна Италия. Простира се покрай Тиренско море, от устието на река Гариглиано до залива Поликастро.

История

Кампания винаги е имала важно значение за западната цивилизация. През 9 век пр.н.е. територията й е колонизирана от древните гърци и става част от Магна Греция. По време на Римската епоха двете култури били в хармония. Името Кампания има латински произход – римляните наричали района „Campania felix“, което в превод означава „плодородна провинция“. Богатите природни забележителности на Кампания го правят изключително важен за туристическата индустрия. Достатъчно е да споменем крайбрежието на Амалфи, планината Везувий, островите Капри и Иския. Кампания може да се похвали и с богата история, за което свидетелстват забележителности като Помпей, Херкулан, Пестум и Велия.

shutterstock_561511606На снимката: Капри /източник: Shutterstock/;

През средновековието регионът попада под властта на Византийската империя и Ломбардите, което обяснява и многото херцогства и княжества, възникнали по това време. Именно през този период испанската, френска и арагонската култури докосват Кампания. Под управлението на норманите малките независими територии, формиращи днешна Кампания, биват обединени и стават част от Кралство Сицилия. Кралство Сицилия съществува от 1130г., когато е основано от Роже II, до 1816г. Кралство Сицилия обхваща не само остров Сицилия, но и цяла южна Италия до 1530 г., включително и островите Малта и Гозо. До сицилианската вечерня (1282 г.) се нарича Кралство Апулия и Сицилия. Вследствие на брожението в Сицилия, през 1282 г. континенталната част на Кралство Сицилия се отделя политически в Кралство Неапол. От 14 век сицилианското кралство е последователно владение на Арагон, Испания, Свещената римска империя. През 1816 г. кралството се слива с Неаполитанското кралство в Кралството на двете Сицилии, а през 1861 г. последното влиза в състава на обединеното Кралство Италия.

shutterstock_291597992На снимката: Позитано /източник: Shutterstock/;

Забележителности

Тези, които избират да прекарат ваканциите си в Кампания, ще се разглезят от многото възможности, предлагани от този регион, но петте места, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство, със сигурност заслужават посещение.

Едно от тези места е историческият център на Неапол. Неапол е град на контрасти. От една страна изобилства от великолепни вили, от исторически и културни паметници. Сред тях се откроява Катедралата, замъкът Нуово, Кралският дворец. От друга страна градът е известен с мръсотията по улиците, с престъпността и хаоса. Затова и се смята, че посетителите на Неапол или се влюбват в него, или го намразват.

shutterstock_598144325На снимката: Казаерта /източник: Shutterstock/;

Насладете се на морето – неоспоримото бижу на региона с интензивните си цветове и бреговете, наситени с китни заливи, тайнствени пещери и внушителни скални образувания. Именно тук се намират най-известните острови в Неаполския залив – Капри и Иския, представляващи истински природни шедьоври. Крайбрежието на Амалфи е едно от многото приказни кътчета в Италия, които задължително трябва да се посетят. Очарователната комбинация от море, разноцветни градчета и планини, е превърнала района в предпочитана туристическа дестинация. Крайбрежната ивица се намира на южната страна на полуостров Соренто, носът на който затваря откъм юг Неаполитанския залив.

shutterstock_302411711На снимката: Пестум /източник: Shutterstock/;

За любителите на историята задължителни спирки с Помпей, Херкулан и Пестум, които ще ви отведат назад във времето. Впечатляващ е и кралският дворец Казерта. Карлос III решава да издигне двореца Казерта като символ на величието си, който да съперничи по красота и пищност на френския Версай. Първоначалната идея била дворецът да се намира в Неапол, но заради уязвимостта на града по море било избрано намиращото се недалеч градче Казерта.

shutterstock_232556179На снимката: Неапол и в далечината вулканът Везувий /източник: Shutterstock/;

Кухня

Благодарение на слънцето този район може да се похвали с най-сочните и вкусни домати в света, които се използват при приготвянето на много местни ястия, сред които известната пица. Легендарен става производителят на пици, който изобретил трицветна пица с домати, сирене моцарела и босилек в чест на Савойската кралица Маргарита.

depositphotos_52977217-stock-photo-italian-pizza-margheritaНеапол е и родината на италианските спагети. Сосовете са многобройни и много вкусни, но най-важното е, че пастата е идеално приготвена. Неаполитанците са сертифицирани експерти в това!

Друга гордост на този регион е млекопроизводството, с известната биволска моцарела, майсторски произведена в районите Mondragone, Battipaglia, Capua и Eboli.

Мекият климат, красотата на бреговете, богатството на изкуството и историята му, както и любовта към храната, правят Кампания една наистина очарователната територия!

Резервирайте своя престой в Кампания тук:

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване“, където сме споделили наши лични впечатления.

Места в Кампания

Прочети повече