Базиликата Санта Мария Маджоре

Базиликата Санта Мария Маджоре е част от великолепния архитектурен комплекс на Пиаца Дуомо, намиращ се в старата част на Бергамо. Площадът се оформя от параклиста Колеони, Катедралата и Баптистрията, която стои пред архиепископските градини.

DSC01093

Построена през 12 век като израз на почит към Мадоната, базиликата Санта Мария Маджоре била център на социалния и религиозния живот в града. Изградена е по проект на майстора строител Мастро Фреди от Кампионе на мястото на малка църква от 8 век. Основополагащият камък на новата църква е положен на 15 август 1137 г. и цялото население е допринесло за работата с надеждата да се сложи край на сушата, глада и чумата, поразили района на Бергамо. Оригиналната проста и елементарна романска структура може да се види във външната зидария, докато интериорите бяха напълно променени от барокова декорация и произведения на изкуството, добавени през 17 век. Изпъкващо в интериора е голямото разпятие, „Cristo doloroso“, докато стените са украсени с гоблени от фламандски произход.  Дървеният хор се отличава с библейски истории, проектирани от Лоренцо Лото и създадени в инкрустация от дърво от Джанфранко Капофери. Самите седалки са дело на Джовани и Алесандро Бели.


Днес, въпреки че фасадата няма централен вход, поради разположението си до двореца на епископа, може да влезете в комплекса от три врати. Най-грандиозният вход е от лявата страна на сградата – вратата на червените лъвове, а останалите две са вратата на „Белия лъв“ и „Вратата на фонтана“. От петте оригинални апсиди са оцелели, централната апсида и тази на югозапад.

shutterstock_588301484На снимката: част от интериора на базиликата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Конструктивната структура на стените носи следи от различните епохи, в които са били изградени, очевидно повлияни от наличните в момента ресурси: в източната част на първия долен ред се откриват големи, правилни и добре квадратни блокове; по-малки и неравномерни блокове са разположени в останалата част от стената. Цветът на пясъка е топъл и разнообразен, в нюанси, вариращи от мек жълто-кехлибар до каменно сив.

Контакти:

Адрес: Pizza Duomo, 3, 24129 Bergamo – Città alta

Website: www.fondazionemia.it

Телефон: +39 035 210204

E-mail : turismo1@comune.bg.it – orio@turismo.bergamo.it

Интернет страница: www.turismo.bergamo.it