Трула Сиамезе

Трула Сиамесе /или Сиамската трула/ е една от най-древните в Алберобело. За първи път е спомената в епиграфски надпис, който датира от 15-ти век. Историческият произход се потвърждава от компактната и мощна структура на тухлената зидария, тъй като по-старите трули обикновено представляват кръгъл периметър, изграден от много здрава зидария.

Tази трула има две централни свързани куполи. Върху единия има малко прозорче, докато върху другия е изрисуван символът на слънцето. На интериора има само огнище, поставено в близост до вратата. Липсват други прозорци. Трулата има две възвишения, които гледат към две малки пътища (от едната страна – Via Monte Nero и от друга страна, на гърба – Via Monte Pasubio).

Тази особеност е свързана с историята на двама братя, които са живели заедно в трулата и се влюбили в една и съща жена. Анекдот разказва, че жената е било обещано за съпруга на първородния, но в крайна сметка се влюбила в по-малкия брат, с когото започнали връзка. Тримата са живели под един покрив в началото, но след известно време съжителството стана непоносима и под натиска по-големия брат, който се е възползвал от правото на първородството, двамата включени били изхвърлени навън. Малкият брат не се съгласил с това и накрая решили да се разделят на трула на половина и да се създаде втора независима задна врата.


Резервирайте своя престой в Алберобело тук: