Базиликата на "Св.св. Козма и Дамян"

Базилика на светите братя, покровители на семейство Медичи

Настоящият вид на базиликата е резултат на множество разширения и реновации, предприети от църквата. Днес тя се издига на мястото, на което през 17-ти век се е намирал селският параклис Мадона деле Грацие, а по-късно започва да носи името на светите братя Козма и Дамян, покровители на града. Строителните работи са били управлявани от архитект Антонио Цури  между 1882 и 1885 г. Той е почерпил своето вдъхновение от неокласицизма.

shutterstock_453922720 shutterstock_350880755На снимките: екстериорът и интериорът на базиликата /източник: Shutterstock.com/;

Доброто редуване на празни и пълни пространства създават върху фасадата внушение за светлина и въздух. Сканирането на пиластрите, на колоните и на двете камбанарии, свързани с балюстрада, създава усещане за вертикалността, която е още по-подчертана от кули. На едната камбанария е поставен слънчев диск, а на другата – часовник. Над портала има красив корниз, украсен от забележителен набор от скулптури. Високо, на една линия с двата края на фронтона, се намират статуите на Свети Петър и Свети Павел.  Порталът от бронз, изобразяващ осем евангелски Блаженствата, е завършен през 1975 г. Интериорът на базиликата е с формата на латински кръст. Тя е разширена през първата половина на 20 век.


Резервирайте своя престой в Алберобело тук: