Алберобело

Из приказните трули

Герб на града:

Alberobello-Stemma

Местонахождението на града, както и подробна негова карта можете да откриете на следния линк.


Алберобело е малко италианско градче, закътано в провинция Бари, в южната част на района Пулия. В буквален превод името му означава „красиво дърво”. Това, което превръща Алберобело в популярна туристическа дестинация, са праисторичеки постройки, известни като трули. Трулите представляват бели къщички с конусовидни покриви, изработени от варовик. Те са изключителен пример за сухо строителство. Въпреки че при строителството им не е използван хоросан, нито какъвто и да е друг материал за спойка, структурата им е изненадващо стабилна.

541670_4546275327738_427301190_nНа снимката: трули;

Възникването на трулите през 15 век се свързва с въвеждането на висок кралски данък за построяването на всяка постоянна сграда. Графовете от Конверсано забраняват да се строят дълготрайни постройки. Поради това жителите започват да използват трулите, които до този момент са служели като складове за живеене.

DSC02857 DSC02858

Най-интересната част от трулите е техният покрив. Той е изграден от два слоя – вътрешен, изграден от по-големи късове варовик, и външен, направен от варовикови плочки. Това е ефективен начин да се предотврати пропускането на дъждовна вода. По повечето покриви има символи с религиозно или друго значение. Стените на трулите са дебели над 1 м., за да може през зимата в тях да бъде топло, а през лятото прохладно. Печките, камините и местата за сядане представляват ниши, издълбани в дебелите стени.

Резервирайте своя престой в Алберобело тук:

Места в Алберобело

Прочети повече