Италия

Родината на еспресото

Flag_of_Italy.svg

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 301 388 кв.км, от които 2.4% са водна повърхност;


Население: 59 685 227 души според извършено през 2012г. проучване;

Валута: Евро;

Столица: Рим;

Шенгенско пространство: Член на Шенген от 26.10.1997г. с пълни права;

Държавно устройство: Парламентарна република;

Официални празници на Италия:

25-ти Април – Ден на освобождението. На този ден през 1945г. се отбелязва освобождаването на Италия след края на Втората Световна Война.

2-ри Юни – Ден на републиката;

1-ви Ноември – Ден на светците. Това е религиозен празник в Италия, по време на който италианците носят цветя на гробовете на свои починали близки.

Понеделник след Великден или още така наречената Pasquetta е денят, който италианците прекарват със семействата си, като много често отиват на пикник и отбелязват началото на пролетта.

Италианците са изключително религиозни. Всеки месец от годината те честват празници, посветени на различни светци. Сред тях най-известни са:

  • празникът на Сан Марко, патронният светец на Венеция /25ти април/;
  • празникът на Свети Петър и Свети Павел, патронни светци на Рим /29 юни/;
  • празникът на Свети Дженаро, патронен светец на Неапол /19ти септември/;
  • празникът на Свети Никола, патронен светец на Бари /6ти декември/;

Територията на Италия на юг заема територията на целия Апенински полуостров, а на север достига до планинската верига на Алпите. В границите й се включват два от най-големите и красиви острови в Средиземно море- Сицилия и Сардиния, както и по-малките, но не и по красота острови в Тиренско и Адриатическо море като Капри и Иския.

Още от древността Апенинският полуостров е бил арена на остри сблъсъци между различни племена. Затова не случайно, че той се превръща в люлка на едни от най-могъщите европейски цивилизации. В исторически план етруските племена са първите, които населявали тези земи. Притежаващи собствен език и писменост, те били добре развита цивилизация, която обаче постепенно била асимилирана от италийските племена.

shutterstock_257301595

На снимката: градчето Манарола, част от Национален парк „Чинкуе тере“ /източник: Shutterstock.com/;

Историята на Апенините навлиза в нов етап след основаването на Рим. Градът се разраства бързо и скоро успява да установи влиянието си върху целия полуостров, а в последствие и над Средиземно море. След разпадането на Римската империя земите на днешна Италия попадат под контрола на Западната Римска империя. Тя просъществува до 476г. след Христа, когато последният император на Западната Римска Империя абдикира. Периодът на Средновековието в италианските земи е белязано с множество събития и съществуване на различни по-малки държави. До тяхното обединяване и до възникване на съвременната италианска държава се стига през втората половина на 19-ти век. През 1861г. тогавашният крал на кралства Пиемонт и Сардиния Виктор Емануил успява да обедини италианските земи. Важна роля в това обединение играе и граф Камило Бенсо ди Кавур, който влиза в историята и като първият министър-председател на съвременна Италия. Тук трябва да се отбележи, че днешната столица на Италия, град Рим, в продължение на 9 години след осъщественото обединение, не е бил част от Италия, а е останал под контрола на Ватикана. Едва през 1870г. Рим влиза в територията на Италия, с което се приема, че обединението на държавата е завършено.

Съвременната италианска държава е една от най-добре развитите европейски държави. Важен отрасъл на икономика е туризмът. Италия е една от най-предпочитаните туристическите дестинации в света, като всяка година е посещавана от близо 50 милиона туристи. По този показател страната се нарежда на пето място в света след Франция, САЩ, Китай и Испания.

Интересът на туристите към страната е напълно оправдан. Държавата има богато историческо минало, за което свидетелства множеството исторически паметници. Голяма част от тях са съсредоточени в и около столицата Рим. Не трябва да бъде пренебрегван и италианския юг, който също има какво да предложи.

shutterstock_439742272

На снимката: Рим /източник: Shutterstock.com/;

Хората са казали, че „всички пътища водят към Рим“. Започнете своето посещение на Италия именно от столицата. Като център на могъщата Римска империя за продължителен период от време, Рим е известен с множество архитектурни и културни паметници. Колизеумът, Ватикана и неговите музеи, Фонтанът ди Треви – това са само част от забележителностите, които са се превърнали в символи на града. Първите две от тях са посещавани годишно от над 10 милиона туристи, с което се превръщат и в едни от най-посещаваните обекти в цял свят. А Фонтанът ди Треви е мястото, където всеки ден може да видите стотици туристи, седнали около него- една част от тях се наслаждават на изящната му архитектура, а други просто почиват след продължителната разходка из римските улици. Римският форум е друга една забележителност, която ще ви върне назад във времето и ще ви позволи да се разходите по древни римски улици, по които може да са минавали и императори. Градът е изключително богат на църкви, като голяма част от тях могат да бъдат свободно посетени. Базиликата Свети Джон Латерански, както и базиликата „Свети Петър“ /част от Ватикана/ са само част от над 900-те църкви и базилики, които има в Рим. Ако продължителното обикаляне из множеството забележителности на Рим ви измори, и ако не сте привърженици на обиколките по магазините, то може да се потопите в зеленината на един от най-известните римски паркове – парк „Вила Боргезе“. Тук може да се разходите пеш из безкрайните алеи на парка или пък да наемете колело. Самата Вила Боргезе е превърната в галерия и влизането става с предварително записване.

shutterstock_403531084

На снимката: Флоренция /източник: Shutterstock.com/;

На север от Рим е разположена провинция Тоскана. Известна със своята живописна природа, областта се слави и с някой от най-красивите италиански градове – Сиена, Пиза, Лука и Флоренция. Флоренция я определят като „града на Ренесанса“. Тя е дом на множество музеи, а така също и на известната статуя на Микеланджело, наречена „Давид“. Пиза е малко градче, което обаче се е прославило благодарение на наклонената си кула. Независимо, че в последните години са предприети мерки за спиране на процеса на накланяне, изкачването на кулата и разходката на нея си е малко приключение. Може би един от най-красивите градове не само в Тоскана, но и в цяла Италия, е Сиена. Градът е известен с огромния си централен площад, който ежегодно се превръща в арена на надбягване с коне- т.нар. Палио. Сиена е дом и на красива катедрала, която впечатлява както отвън, така и отвътре със своята пищност.

shutterstock_552328837

На снимката: Алберобело /източник: Shutterstock.com/;

В северната част на Апенините са разположени други големи италиански забележителности. Италианският град Милано е известен не само като моден център на Италия, но и като място, привличащо туристи с много добре запазени паметници на културата. Катедралата на Милано, Операта „Ла Скала“, средновековният замък на фамилията Сфорца са само част от нещата, които може да видите тук. На еднакво разстояние от Милано, но в различна посока /запад-изток/ са разположени Торино /център на провинция Пиемонт/ и Верона – градът на Ромео и Жулиета. И двата града заслужава да бъдат посетени, като предлагат забележителности за всеки вкус. Разбира се, когато говорим за италианския север няма как да пропуснем Венеция – градът на каналите. Много туристи мислят, че Венеция е площад Сан Марко и разположените на него забележителности като базиликата, кулата и двореца на дожите. Венеция обаче е много повече и за да уловите истинския дух на този град, ви препоръчваме да се разходите из целия стар град. Тесните улички, малките мостове и канали на града, носят уникално усещане. Ако сте група от 3-4 души, то преспокойно може да си позволите да се повозите и на гондола, като гондолиерите могат да ви запознаят с някой факти за града, които иначе трудно ще откриете в пътеводителите.

Италианският юг също може да предложи красиви гледки. Неапол, Казерта, Палермо са само част от перлите на италианския юг. Казерта е най-малкият от така изброените три града, но е известен с кралския си замък, който на много места бива сравняван с Версай и дори определян като „Италианският Версай“. Вътрешността на двореца е наистина впечатляваща, но за разлика от Версай, градините тук са доста постни, да не кажем, че въобще липсват. Неапол е най-големият италиански град в Южна Италия, което може би е и причината движението в града да е много тежко. Неапол е град на контрастите- от една страна градът е известен със своите исторически забележителности като Катедралата на Неапол, Замъкът на Яйцето, но от друга страна Неапол се слави с мръсотията по улиците и с факта, че почти всички магазини не работят до късния следобед.

shutterstock_489740122

На снимката: Долината на Фунес /източник: Shutterstock.com/;

Ако сте любители на плажа и искате да направите тен, то Италия е перфектен избор за това. Както в северна, така и в южна Италия има множество красиви курорти. Малки градчета като Позитано и Амалфи /разположени на юг от Неапол/ или пък като Санта Маргарита Лигуре и Портофино /разположение на юг от Генуа/ предлагат възможност да си отпочинете добре под слънчевите лъчи. Ако искате пък да съчетаете плуването с още по-красива италианска природа, то се насочете на север, където са разположени езерата Комо, Гарда и Маджоре. Освен с уникалната панорама, която се открива тук, малките градчета по крайбрежието на тези три езера, имат своята богата, но малко известна история, която би се харесала на всеки любител.

Ако искате да посетите Атина, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия Чудесата на Италия.

Дати: 21.03.2024, 11.04.2024, 25.04.2024, 16.05.2024, 13.06.2024, 11.07.2024, 08.08.2024, 29.08.2024, 12.09.2024, 10.10.2024
Цена: 1869 лв. 
 
Резервирайте сега своя престой в Италия.

 

Места в Италия

Прочети повече