Храмът на бог Аполон

Разположен сред спиращ дъха пейзаж, храмът на Аполон е бил най-значимото религиозно място в древността. Намира се на южния склон на планината Парнас, на 180 км. от Атина. В Античността Делфи бил смятан за център на познатия свят, за място, където небесното и земното се срещали. Според древногръцка легенда бог Зевс пуснал два орела от различните краища на света и те се срещнали в небето над Делфи. В Делфи извирал легендарният Касталски извор, който лекувал и подмладявал. Той бил пазен от Питон, син на богинята на земята Гея. Аполон убил Питон, присвоил извора и издигнал там своя храм. Храмът станал дом на Делфийския оракул. Пророчицата Пития изпадала в транс, изпратен й от бог Аполон и в това състояние отговаряла на въпроси, свързани с живота на хората или с държавните дела. Често словата й били несвързани и трудно разбираеми, поради което и неправилно тълкувани. Тя предсказала и Троянската война, но дори Сократ, определян от Пития като „най-мъдрият” не успял да прозре какво се криело зад думите й. Причините за трудно разбираемите отговори на Пития били широко дебатирани през 20 век. Според някои изворната вода съдържала газове, които били достатъчно силни, за да предизвикат халюцинации и изпадане в транс. Днес концентрацията им е доста по-малка, поради липсата на сеизмична активност, която да ги избутва към повърхността. Смята се, че оракулът губи своето влияние след установяването на християнството.

Храмът на Аполон е построен през 4 век пр.н.е. Оригиналната постройка е имала 6 колони в предната си част и 15 отстрани. Днес посетителите могат да видят само една напълно запазена колона и частите от 5 други колони. Източният фронтон на храма изобразявал Аполон, пристигащ в Делфи заедно със сестра си Артемида и майка им Лето. Западният фронтон изобразява Гигантомахията, великата битка между богове и гиганти. От него са останали само фигурата на паднал гигант, на богинята Атина и два коня.

Пития обитавала малка зала, наречена аритон. Никой друг не бил допускан в нея. Когато някой искал да се допита до пророчицата, той записвал въпроса си на плоча и подавал плочата на пророчицата. Отговорът й бил записван от свещеник, който след това го предавал на запиталия. До днес не са открити такива плочи. Въпроси можело да се задават само в точно определено време – рождения ден на Аполон. Малко се знае за интериора на храма. Някои древни автори споменават, че стените били изписани с афоризми като напр.”опознай себе си”, „всичко трябва да е умерено” и др. В аритона се е издигала статуя на Аполон.


Адрес: Delphi 330 54, Greece;

Ако искате да посетите Делфи, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Класическа Гърция – Атина – Пелопонес – Микена – Олимпия – Делфи

Дати: 03.04.2024, 03.04.2024, 27.04.2024, 27.04.2024, 22.05.2024, 22.05.2024, 04.09.2024, 04.09.2024, 21.09.2024, 21.09.2024, 16.10.2024, 16.10.2024
Цена: 630 лв. 
 

Резервирайте сега своя престой в Гърция.