Потсдам - блясъкът на Прусия

Потсдам е столица на федерална провинция Бранденбург. Намира се на 40 км. югозападно от Берлин, в красив район с гори и езера. С толкова много забележителности и страхотни неща за правене в този исторически значим град, може да е истинско предизвикателство да изберете откъде да започнете.

Сансуси и Новият дворец

Ако всичко, което можете да отделите, е един ден в Потсдам, уверете се, че великолепният дворец и парк Сансуси, както и Новият дворец, са начело в списъка ви. И пригответе фотоапарата си: има основателна причина този прекрасни дворци и територия, където се намират, да се смятат за едно от най-добрите места за снимане в Германия.


Много от архитектурите чудеса из Европа са дело на велики владетели, които са искали да оставят след себе си паметници, израз на тяхната мощ, богатство, усет към естетическите търсения. Такъв е и случаят с Фридрих II /1712г..-1786г./, наричан Фридрих Велики. Резервираният и сдържан по характер крал, успявал да се отпусне само по време на известните вечери, които организирал с приятели в своята резиденция в Потсдам – двореца Сансуси.

В двореца Сансуси Фридрих Велики намирал убежище, далеч от шума на дворцовия живот. Там той има възможност да се отдаде на своите две страсти – музика и философия. Дворецът е проектиран  от Георг Венчеслас фон Кнобелсдорф между 1745г. и 1747г., за да задоволи нуждата на крал Фредерих от частна резиденция, където може да се отпусне от помпозността и церемониалността на Берлинския двор. Името на двореца подчертава това; това е френска фраза (sans souci), която се превежда като „без безпокойство“, което означава „без притеснения“ или „безгрижие“, символизирайки, че дворецът е място за релаксация, а не седалище на власт. 

Двадесет години след създаването си на Сансуси, Фридрих построява Новия дворец (Neues Palais) в западната част на парка. Този далеч по-голям дворец е в пряк контраст със спокойния дух на Сансуси и демонстрирал силата на Фридрих. Дизайнът на „Новия дворец“ имал за цел да покаже, че способностите на Прусия не били намалели въпреки скорошното поражение в Седемгодишната война. Създаването на „Новия дворец“ предизвикало асоциации с френския Версай, а на Сансуси била отредена роля на трианон. Тази аналогия, макар и лесна за разбиране, игнорира първоначалните заслуги на концепцията зад създаването на Сансуси. За разлика от триановете, Сансуси не бил замислен като място за бягство от по-големия дворец, поради простата причина, че по-големият дворец не съществувал по времето на създаването на Сансуси. Нещо повече, след построяването му крал Фридрих рядко отсядал там, обикновено когато е има срещи с дипломати, които е искал да впечатли.

Музеят Барберини

Една от най-новите атракции в този изключително стар град е музеят Барберини, открит през 2017 г. на площада на Стария пазар, някога заеман от бившия дворец Барберини, сграда, която е била разрушена по време на бомбардировка от Втората световна война.

Вече смятан за един от най-добрите музеи на изкуството в Германия, ярките, модерни галерии на съоръжението са дом на голяма колекция от творби на водещи художници в страната, простиращи се от времето на старите майстори до съвременното изкуство. Известни художници импресионисти, чиято работа е представена, включват Моне, Реноар и Писаро. С тридесет и осем картини на Моне колекцията представлява най-голямата група от творби на художника в Европа извън Париж.

Старото Кметство

На Стария пазарен площад се намира бившето кметство или Altes Rathaus. Сега по-известна като център за културни събития и дейности, тази прекрасна барокова сграда е построена през 1753 г. с коринтски колони с три четвърти дължина и кула със стъпаловиден купол.

Не забравяйте да потърсите позлатената фигура на Атлас със света на гърба му, единствената оригинална характеристика, преживяла капризите на времето и войната. Масово преустроена след Втората световна война сградата се използва за изложби и концерти и в нея се помещава Потсдамският музей. Заслужава си да го посетите заради изящните му колекции, свързани с местното изкуство, култура и над 1000-годишната история на града. Старото кметство е свързано с междинно крило с бароковия Knobelsdorff-Haus от 1750 г., който също се използва за културни програми.

Църквата „Свети Николай“

Разположена срещу Старото кметство в Потсдам, църквата Св. Никола (Nikolaikirche) е красива неокласическа църква, построена между 1830-37 г. на Стария пазарен площад на града (Alter Markt). Най-забележителната характеристика на тази впечатляваща структура е нейният 77-метров купол, който се издига високо над повечето други сгради в околността.

Въпреки че не е осветен отново до 1981 г. поради необходимостта от реконструкция, необходима от големи щети, причинени по време на Втората световна война, той е свидетелство за богатата архитектурна история на града, приятна структура, отворена за посетители за услуги и разглеждане на забележителности. Пред църквата има обелиск, построен през 1753 г. с образа на главните архитекти на Потсдам.

Холандският квартал

На север от Басинплатц се намира известният холандски квартал. Забележителен със своите 134 очарователни къщи от червени тухли, украсени с прозорци с капаци, фронтони и бяла облицовка, кварталът е построен между 1737 и 1742 г. от холандски занаятчии. Днес тази очарователна общност е най-голямата колекция от домове в холандски стил извън Холандия.

Покривайки четири градски блока, той е също толкова популярно място за посещение от туристите, колкото и от местните жители, които се тълпят тук заради многобройните бутикови магазини, старинни кафенета и първокласни ресторанти. Очаквайте да прекарате няколко часа в разглеждане на района пеша, особено ако посетите къщата на Йохан Боуман, музей, посветен на архитекта, ръководил този забележителен строителен проект от 18-ти век.

При влизане в района ще се почувстватe сякаш са били транспортирани до Нидерландия, а не в сърцето на Потсдам. Холандският квартал е известен още като „Малкия Амстердам“. Фредерик Уилям I, „Войнишкият крал“, първоначално поръчва изграждането на холандския квартал, за да привлече квалифицирани работници от Холандия. Необходими са голям брой добре обучени занаятчии, за да помогнат с разширяването на Потсдам, който по това време е бил предимно гарнизонен град. Недостигът на работници налага много занаятчии да бъдат наети извън Прусия, включително Нидерландия. За да привлекат потенциални имигранти, на работниците са предложени дом и атрактивни трудови договори. Резултатът е създаването на новия квартал, който е построен от холандския архитект Ян Боуман между 1732 и 1742 г. Районът привлича и военни семейства, както и френски и немски художници и занаятчии.

Въпреки че холандският квартал претърпява малки щети по време на Втората световна война, той се влошава значително по време на периода на ГДР. Реставрацията, ръководена от Градския съвет на Потсдам, започва през 70-те години на миналия век. 

Днес живописният квартал излъчва много особен чар. Малки пъбове в задния двор, галерии, магазини за художествени занаяти и антикварни магазини са разположени до уютни кафенета и привлекателни ресторанти. Разходката из холандския квартал и посещението на неговите уютни бутици и ексклузивни магазини е чудесен начин да усетите духа на района.

Лесна разходка води до пешеходната зона Brandenburger Strasse с нейните къщи, построени между 1733-39 г. за настаняване на войски.

Руската колония Александровка

Къщите в малкото селище Александровка в Потсдам са построени, за да демонстрират близкото приятелство, което съществува между владетелите на Германия и Русия, Фридрих Уилям III и цар Александър. Къщите са построени по руски образци, а селището е изградено под формата на Андреевски кръст.

След като саксонско-пруската армия е победена в битката при Йена-Ауерщет през 1806 г., кралство Прусия е окупирано от Френската империя до 1812 г. Окупацията води до участието на Прусия в водената от Франция инвазия в Русия през 1812 г. Около 1000 руски войници се оказват задържани в Прусия, включително 62 в Потсдам. Местонахождението на мъжете остава неизвестно до поражението на Франция и освобождението на Прусия.

Крал Фредерик Уилям III настанява мъжете, които са формирали хор от Първия пруски полк на гвардията, в колония северно от Потсдам. Името на колонията е в памет на руския цар Александър I, починал през 1825 г. Александровка е построена между 1826 и 1827 г. за останалите руски певци, които наброяват само 12 до смъртта на Александър I.

Дизайнът на руската колония в Александровка е вдъхновен от руско-италианския архитект Карло Роси, който също е работил за царицата майка. Къщите на колонията са моделирани по типичните руски дървени къщи, но вместо това са покрити със слама и дърво. През деветнадесети век покривите са препокрити с плочи. Като цяло, руската колония Александровка включва 12 дървени къщи с градини. За да осигури място за поклонение на руските гости, наблизо е построен храм-паметник Александър Невски.

Всеки имот в колонията е бил напълно обзаведен и всеки първоначален обитател получил крава. На заселниците е разрешено да завещаят новите си притежания на своите потомци, но не им е позволено да продават. Само малцина потомци на бившите жители продължават да живеят в руската колония. След обединението повечето къщи в руската колония Александровка са върнати на частни собственици.

За да се запази историята на руската колония Александровка в Потсдам, къща номер 2 е превърната в музей през 2005 г. Тук посетителите могат да се запознаят с архитектурните и исторически особености на селището. Руската колония Александровка също е призната за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Други акценти на тази странна общност включват църквата Александър Невски, руска православна църква, построена през 1829 г., с богато обзавеждане от Санкт Петербург, както и еврейското гробище, започнато през 1743 г.

Повече снимки от Потсдам може да видите в нашата Галерия:

Места в Потсдам – блясъкът на Прусия

Прочети повече