Сградата на Райхстага е създадена с цел да подслони първия парламент на обединена Германия, наречен Райхстаг. До тогава парламентът се помещавал в няколко други сгради в Берлин, но те били твърде малки и поради това станали нефункционални. Затова през 1872г. бил проведен архитектурен конкурс,  в който взели участие 103ма архитекти с проекти относно конструирането на бъдещата сграда. След кратко проучване относно евентуалното място, на което да бъде построен парламентът, се стигнало до заключението, че най-подходяща била източната част на Кралски площад. На същото това място обаче вече се издигал дворецът на полско-пруския аристократ Рашински.

shutterstock_213812983

На снимката: Сградата на Райхстага /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Строителството на Райхстага започнало една след 10 г. поради различни спънки, свързани със собствеността върху земята и спорове между Вилхелм Първи, Ото фин Бисмарк и членовете на Райхстага относно начина, по който трябва да бъде конструирана постройката. След мъчителни преговори било взето решение дворецът на Рашински да бъде съборен. През 1882г. бил проведен нов конкурс, в който се включили над 200 участника. За победител бил избран архитектът от Франкфурт Пол Валот, чийто проект съчетавал ренесансови и класически елементи с модерни решения какъвто бил куполът от стомана и стъкло. Реализацията на предложения от него проект започнала през 1884., с полагането на първия камък на бъдещия Райхстаг от Вилхелм Първи. Внушителната постройка била официално открита през 1984г. и изпълнявала основната си функция до 1933г. На 27 февруари Райхстагът бил обхванат от пожар, причината за който не била изяснена. Случилото се дало повод на Нацистите да преустановят повечето от правата, прогласени от Ваймарската конституция. През 12 годишното управление на Национал Социалистите в сградата не се провеждали сесии на парламента. Тя така и не мола напълно възстановена след пожара, а допълнителни щети били нанесени и от въздушните удари на червената армия.

shutterstock_694408240

На снимката: стъкления покрив на сградата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

След студената война сградата на Райхстага била буквално развалина. Въпреки това след проведен през 1956г. дебат било решено тя да не се събаря, а вместо това да бъде реставрирана. Реставрацията продължила до 1999г., когато Бундестагът се преместил от Бон в Берлин. Куполът обаче бил толкова тежко засегнат, че се наложило събарянето му. Новият купол пропускал естествена слънчева светлина директно в пленарната зала. Посетителите му могат да се насладят на 360 градусова гледка към града.

Понастоящем парламентът на Германия се нарича Бундестаг, а Райхстаг се отнася само за сградата. Сградата на Райхстага е известна и с посланието, което е изписано на фасадата й – „На немския народ”.

Адрес: Platz der Republik 1;